Μετά την μπόρα την δαιμονική θά 'ρθει η λιακάδα η θεϊκή. Του λοιπού ..μη λυπού!!

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2007

Οι προφητείες
                       Προφητείες του π. Παϊσίου για τα εθνικά θέματα
Σήμερα, 07 Φεβρουαρίου 2015, του Αγίου Παρθενίου Από την Λάμψακο, προσθέτουμε και νέες επώνυμες μαρτυρίες προρρήσεων του Αγίου Παϊσίου από το εξόχως αποκαλυπτικό βιβλίο του κυρίου Ν. Ζουρνατζόγλου "Μαρτυρίες προσκυνητών Β Τόμος, 1η έκδοση 2012"


Εισαγωγικό σημείωμα, σχετικά με τα συγγραφικά δικαιώματα.


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια συλλογή αναφορών του πατρός Παϊσίου σχετικά με καίρια εθνικά θέματα που κυριολεκτικά αναφέρονται στο μέλλον αυτού του τόπου. Έχουμε αντλήσει αυτές τις πληροφορίες από διάφορα βιβλία τα οποία έχουν γραφεί για τον Γέροντα,αναφέροντας πάντα τίτλο και συγγραφέα. Πιστεύουμε ότι τα λόγια του , δεν είναι πρόσφορα για οικονομική εκμετάλευση, αλλά αντίδωρα της αγάπης του Θεού, από τα χείλη του αγίου αυτού ανδρός.Γι’ αυτό, αυτή η δουλειά θα μοιράζεται εντελώς δωρεάν και γι΄αυτό δεν επικοινωνήσαμε με τους εκδότες και συγγραφείς, θεωρώντας ότι θέλημα δικό τους , του γέροντα αλλά και του Χριστού μας είναι να διαδίδεται ο λόγος Του και των προφητών ΤουΑν διαβάζει κανείς τους προφήτες είναι σαν να διαβάζει τις εφημερίδες του μέλλοντος

Ο πατήρ Παΐσιος, ένας σύγχρονος μας (1924-1994) προφήτης του Θεού, ενεργούσε παντοιοτρόπως και πολλαπλώς για όσους του εξέθεταν τον πόνο τους, ακόμα και χωρίς να τον εκθέτουν , όταν «έβλεπε» πολλές φορές και από μακριά ότι υπάρχει πρόβλημα και ανάγκη .

Εκτός από σκεύος αγάπης , ήταν και θερμός πατριώτης , με ευαισθησία στα εθνικά θέματα και γνήσιο πόνο. 
Χαρακτηριστική ήταν η συχνή προτροπή του : Κάνετε προσευχή να βγουν νέοι Μακκαβαίοι* στον τόπο μας .
Πολλές φορές με το αναμφισβήτητο προορατικό του χάρισμα , προέβλεπε γεγονότα, όχι μόνο προσωπικά αλλά και ευρύτερου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
Ειδικά ήταν απόλυτα πεπεισμένος , ότι θα μας παραδοθεί η Κωνσταντινούπολη , ότι θα καταστραφεί η Τουρκία , όπως την ξέρουμε σήμερα και μάλιστα υπεισέρχονταν και σε λεπτομέρειες . Αυτές τις αναφορές του επιχειρήσαμε να συγκεντρώσουμε και να παρουσιάσουμε συντασσόμενοι με την πεποίθησι του αγίου αυτού ανδρός .

Με την βαθιά του αγάπη για το Γένος μας, που το αποκαλεί Νέο Ισραήλ, προφητεύει με ενάργεια, προσθέτοντας νέα λεπτομερέστερα στοιχεία στις προφητείες Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αγαθαγγέλου,, φτάνοντας μέχρι και τον προφήτη Ιεζεκιήλ.

Τονώνει, με τις αλήθειες που του αποκαλύπτει το Άγιο Πνεύμα, εμάς τους σημερινούς ολιγόψυχους Έλληνες, που βαλλόμαστε σχεδόν από τους πάντες για την ελπίδα μας, που με χαρά διαλαλεί και ο ίδιος:

¨Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι¨.*Μακκαβαίοι : Οικογένεια του Ισραήλ , που έδρασε υπέρ πίστεως και πατρίδος , τους χρόνους της κατοχής τους , από βάναυσους επιγόνους του Μ.Αλεξάνδρου . 
Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 - Μαρτυρίες προσκυνητών ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΊΤΗΣ

1924-1994

ΤΟΜΟΣ 1

Επιμέλεια :ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΟΓΛΟΥ

 • Ένας αγιορείτης μοναχός μας μετέφερε τα εξής λόγια του Γέροντος Παϊσίου : ‘Η Τουρκία είναι σαν την αλεπού . Όλο πονηριές κάνει . Όταν καταλάβει ότι έχουν στήσει δόκανα για να την πιάσουν , αρχίζει να πηδάει και με τα τέσσερα πόδια , και έτσι πιάνεται και με τα τέσσερα . Αυτό θα πάθει και η Τουρκία .

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994,τόμος 1, Σελ 66


 • Στα εθνικά θέματα αναφερόταν συχνά . Μας έλεγε να μην έχουμε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς . Επανειλημμένα μας είπε για την Πόλη , ότι θα την πάρουμε , ότι θα μας την δώσουνε . Κάτι θα ανάψει μεταξύ Τούρκων και Ρώσων και θα κατέβουν οι Ρώσοι και θα πάρουν την Πόλη . Μετά , θέλοντας και μη , θα τη δώσουν στην Ελλάδα .Εμείς θα είμαστε θεατές σε αυτόν τον πόλεμο . Όταν τον ρώτησα : ‘πως θα κάνουμε κουμάντο την Πόλη με τόσο κόσμο που έχει ;’ Είπε : ‘Μην στεναχωριέστε , υπάρχουν πάρα πολλοί μέσα στην Πόλη , οι οποίοι δεν είναι Τούρκοι , όπως νομίζετε, και θα συνεργαστούν μαζί μας . Δεν θα χρειάζονται και πολλοί Έλληνες για να κάνουν ‘κουμάντο ’ την Πόλη . Πολλοί από αυτούς είναι κρυπτοχριστιανοί ’ .

Πολλά χρόνια πριν ακουστεί το Κοσσυφοπέδιο μας έλεγε : ‘ Κάτι βράζει εκεί πέρα , στο Κοσσυφοπέδιο ’. Αναφερόμενος σε πολιτικά θέματα : Να ψηφίσετε όποιον βλέπετε ότι είναι ο καλύτερος , όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεό και την πατρίδα , αυτόν να ψηφίσετε ’ .

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος1, Σελ 71


 • Πολλές φορές συζητούσαμε για τα εθνικά θέματα . Μου έλεγε : ‘μην φοβάσαι , μην στενοχωριέσαι . Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα , δεν πρόκειται να μας πειράξουνε . Αλλά ακόμα και να μας πειράξουν , αυτοί θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη μοίρα από ότι εμείς . Την πατρίδα μας την αγαπάει ο Χριστός . Δεν θα μας αφήσει έτσι ’. Πάντα είχε πίστη και ελπίδα ότι όλα τα εθνικά μας θέματα , σιγά σιγά , θα λυθούν υπέρ της πατρίδας μας . Όταν του υπενθύμιζα τις απειλές των Τούρκων, έλεγε : ‘Ας τους να λένε . Δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα . Δεν μπορούν να μας πειράξουν εμάς . Ο Θεός είναι μαζί μας και μη στενοχωριέσαι. Αυτοί ότι και να πούνε , πάντοτε θα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από εμάς ’ . Όταν του έλεγα για τα Σκόπια , για τον Γκλιγκόρωφ , ο παππούλης έλεγε : ‘Αυτόν άστον να φωνάζει. Τι μπορούν να μας κάνουν ; Αυτοί μια χούφτα άνθρωποι ….. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα . Αυτοί θα τα βρουν μπροστά τους ’ . Ποτέ δεν ανέφερε ότι θα μας πάρουν την ονομασία της Μακεδονίας .

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ 87-88


 • Όταν ρωτούσαν το Γέροντα για την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία , πάντα έφερνε στον λόγο του την προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού . Έλεγε συγκεκριμένα , ότι οι Ρώσοι – το ξανθό γένος – θα δώσουν την Πόλη στους Έλληνες . Ήδη από τις αρχές του 80 ο Γέροντας μιλούσε για την διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως και για την κατάρρευση , επίσης , των κομουνιστικών καθεστώτων σε όλα τα κράτη του Ανατολικού Μπλοκ . Όταν μιλούσαμε για τα μαρτύρια των χριστιανών στην τότε κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση , ο Γέροντας έλεγε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να γεμίσει το Μαρτυρολόγιο της Ρωσίας με καινούριους μάρτυρες. Έβλεπε ότι ο κομμουνισμός , άθελα του , γινόταν μέσο αγιασμού για την Ρωσία, γιατί έλεγε ότι το αίμα των μαρτύρων θα ήταν αίμα ποτίσματος , που θα αναγεννούσε πνευματικά την Ρωσία .

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος1, Σελ 140
 • Τον ρώτησα    τι γνώμη έχει για τα Σκόπια και μου είπε :΄Ας τα Σκόπια . Μην τα λογαριάζης ’ . Για την Αλβανία μου είπε : ‘Όταν μια γίδα θέλει να φάει ξύλο , πάει και ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνου. Έτσι κάνουν και οι Αλβανοί τώρα . Ας τους . Μην τους λογαριάζεις . Μη φοβάσαι’ . Για την Κωνσταντινούπολη έλεγε ότι : ‘Κάποτε θα την πάρουμε την Πόλη . Δική μας είναι. Εμείς δεν θα πάθουμε κακό. Όταν θα ξεκινήσουμε για τον πόλεμο θα την έχουν πάρει την Πόλη οι άλλοι . Στα μισά οι Έλληνες θα γυρίσουν πίσω . Την Πόλη θα την έχουν πάρει οι Ρώσοι και θα μας την δώσουν . Όχι ότι οι ίδιοι μας αγαπούν , αλλά θα υποχρεωθούν να μας την δώσουν από τις περιστάσεις ’. Για τα «Εξαμίλια» έλεγε ότι αφορά το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας . Για τους Τούρκους , που συνέχεια δημιουργούν προκλήσεις , ο Γέροντας έλεγε : ‘Οι Τούρκοι … ας τους αυτούς .Αυτοί τα κόλλυβα τα έχουν στο ζωνάρι τους . Τάχουνε , τα κουβαλούν μαζί τους…’. Όσο για το πότε θα διαλυθεί η Τουρκία , όσες φορές και αν τον ρωτήσαμε κα το συζητήσαμε , ποτέ δεν το έλεγε : ‘Αυτό δεν το ξέρουμε . Ο Θεός μας είπε ότι θα μας δείχνει σημεία . Τα πράγματα , όμως προς τα εκεί βαδίζουν…’

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος1, Σελ 259-260


 • Τσέτος Χρήστος , επισμηναγός ε.α. , Θεσσαλονίκη .

Κατάγομαι από το Χιλιομόδι Κορινθίας . Είμαι απόστρατος αξιωματικός , επισμηναγός στο βαθμό . Από διάφορες συγκυρίες είχα γίνει και ταξιτζής στην Αθήνα . Στην ζωή μου είχα πάρα πολλές επαφές με τον Γέροντα Παΐσιο . Την 8η Ιουλίου 1974 επισκέφτηκα τον Γέροντα Παΐσιο στο κελί του . Καθίσαμε μαζί αρκετές ώρες , σχεδόν όλο το απόγευμα . Μιλήσαμε για αρκετά θέματα . Στο τέλος άρχισε να μου μιλάει για την επικείμενη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο . Ήταν τόσο σαφής . Έβλεπε τα πράγματα σαν να γίνονταν εκείνη τη στιγμή . Δηλαδή , έβλεπε τα πλοία των Τούρκων να πλησιάζουν το λιμάνι της Αμμοχώστου , και την αποβίβαση των τεθωρακισμένων στην παραλία . Έβλεπε τον Τούρκικο στρατό και τα αυτοκίνητα να προελαύνουν , έβλεπε τα χωριά , που κατελάμβαναν οι Τούρκοι , ν΄αδειάζουν . Έβλεπε τους Τούρκους να σκοτώνουν τους Κυπρίους και να κάνουν διάφορα κακά . Τα διηγόταν με τέτοιο τρόπο , σαν να ήταν παρών . Μου έκανε τρομερή εντύπωση . Όταν είδε ότι γινόταν πάλη σώμα με σώμα με τους Κυπρίους , όταν χύθηκε το πρώτο αίμα , ο Γέροντας σήκωσε τα χέρια στον ουρανό και με δάκρυα στα μάτια είπε : ‘Κύριε ελέησον , Κύριε ελέησον , Κύριε Ελέησον ’. Όταν ήλθε η μέρα της αποβάσεως των Τούρκων στην Κύπρο , η 20η Ιουλίου 1974 , βλέπαμε και διαβάζαμε στον Τύπο , όσα μου είχε περιγράψει ο Γέροντας Παΐσιος δέκα ημέρες πριν, με το προορατικό χάρισμα που τον διέκρινε . Πράγματι την 8η Ιουλίου ήταν αποκαλυπτικός . ¨‘Ο Γέροντας πως αισθανόταν που προείδε αυτά τα γεγονότα ; ’¨ - Ο Γέροντας εκείνη την ώρα μιλούσε με τα χείλη του , αλλά πονούσε η καρδιά του . Γνώριζε ότι ο Θεός παραχωρούσε να γίνει αυτό το κακό . Ο Γέροντας ήταν ένας άνθρωπος που προέβλεπε και προέλεγε πολλά γεγονότα . Τα μέλλοντα τα έβλεπε ως παρόντα. Ήταν άγιος άνθρωπος , με πνεύμα Άγιο . Ήταν ψυχή που πονούσε και ενδιαφερόταν για όλο τον κόσμο . Δεν ξεχώριζε κατηγορίες ανθρώπων . Γι αυτόν όλοι είχαν την ίδια αξία . Διεπίστωσα πως όταν μας έλεγε κάτι και δεν το κάναμε , στενοχωριόταν πολύ . Εγώ με την χάρη του Θεού έχω πολλά βιώματα . Οσάκις τον άκουσα πήγα μπροστά . Όταν παρήκουσα τους λόγους του , μου ήλθαν όλα στραβά ’. ‘Κύριε Χρήστο ,όταν κάνατε αυτόν τον διάλογο με τον Γέροντα, ήσαν παρόντες και άλλοι προσκυνητές;’ «Όχι , ήμασταν οι δυο μας. Τον Γέροντα τον γνώριζα από το 1969 . Ως στρατιωτικός δεν είχα ευχέρεια χρόνου . Όσες φορές πήγαινα να τον δω , είχα την ευτυχία να μένω μαζί του μόνος μου και ήμουν πολύ ευχαριστημένος » . ‘Κύριε Χρήστο , θυμόσαστε αν είχε πει κάτι ο Γέροντας σχετικά με την Κύπρο, αν θα την ξαναπάρουμε και πότε; «Όχι .Έτυχα σε μια συζήτηση με δικούς του πατριώτες , που καταγόταν από τα Φάρασα και μένανε στην Κόνιτσα , όπως και ο Γέροντας . Ήταν περίπου σαράντα άτομα της ίδιας ηλικίας με τον Γέροντα. ΄Ένας από αυτούς τον ρώτησε πως έβλεπε τα πράγματα με τους Σκοπιανούς , αν η Ελλάδα θα είχα κάποια εμπλοκή . Ο Γέροντας είπε ότι θα γίνει εμπλοκή , αλλά την Ελλάδα θα την πάρει ξυστά . Δεν είπε με πια κράτη θα γίνει η εμπλοκή » . ‘Αυτό πότε το τοποθετούσε ο Γέροντας;’ «Πότε ακριβώς δεν είπε. Από μια ερώτηση που έκανε ένας πατριώτης του , κατάλαβα ότι ο χρόνος της εμπλοκής δεν θα ήταν μακριά»

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ 261- 263


 • ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ , ΙΑΤΡΟΣ , ΚΑΒΑΛΑ

Στην συνέχεια του λέω : ‘Γέροντα , η πατρίδα μας περιβάλλεται από εχθρούς και όλοι οι μεγάλοι (Αμερικάνοι , Ευρωπαίοι)βοηθούν αυτούς και , κυρίως , τους Τούρκους ’ . ‘Οι Τούρκοι’, απάντησε , ‘τα κόλλυβα τα έχουν στη μέση τους . Θα πάθουν μεγάλο κακό. Θα γίνει σύγκρουση στο Αιγαίο . Εμείς δεν θα πάθουμε μεγάλο κακό . Τότε θα επέμβει από πάνω ο Ρώσος και θα γίνει όπως τα λέει η προφητεία του Αγίου Κοσμά. Οι μεγάλοι θα φροντίσουν ….Την Κωνσταντινούπολη οι Έλληνες πρέπει να την φυλάξουν. Και , έτσι ,ο Θεός θα την χαρίσει σε εμάς .Θα μας βοηθήσει ο Θεός , γιατί είμαστε ορθόδοξοι ’. ‘Γέροντα’ του αντείπα ‘τι χριστιανοί είμαστε; Ξέρεις έξω πόσο αμαρτωλά ζουν οι Έλληνες ;Μέρα νύχτα διασκεδάζουν και κυλιούνται στην αμαρτία. Πως θα μας βοηθήσει ο Θεός να πάρουμε την Πόλη ; ’ . Και με το απλό , σοφό του ύφος , μου είπε : ‘Υπάρχει η μαγιά και αυτή η μαγιά κρατάει την Εκκλησία και την Ελλάδα . Γι αυτή τη μαγιά ο Κύριος θα κάμει ότι θα κάμει’. Τελευταία τον ρωτώ : ‘Γέροντα εμείς θα τα δούμε αυτά;’ Τότε ο Γέροντας κοιτώντας προς την πλαγιά όπου μια μεγάλη ομάδα προσκυνητών κατηφόριζε, μας είπε : ‘Άντε τώρα στο καλό . Πολλά σας είπα για σήμερα ’. Και έτσι τον αποχαιρετήσαμε γεμάτοι χαρά και θαυμασμό για την σοφία και την καλοσύνη του .

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ 278


 • ΜΑΡΚΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ

Την άνοιξη του 1993 επισκεφθήκαμε τον Γέροντα Παΐσιο. Τον ρωτήσαμε αν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία ,και ο Γέροντας είπε : ‘Ναι θα γίνει πόλεμος και θα χτυπηθεί η Τουρκία από τον βορρά . Θα πάθει τεράστια καταστροφή , αλλά ρουθούνι ελληνικό δεν θα ματώσει . Όσον αφορά την Πόλη , θα διοικείται από Ρώσους , Έλληνες και Ευρωπαίους. Η καταιγίδα αυτή θα φτάσει μέχρι το Ισραήλ και τότε οι Εβραίοι θα καταλάβουν τα σφάλματα τους.’

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ 278-279


 • ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ -ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μου είπε : ‘Έχω ην εντύπωση ότι έφτασε η ώρα. Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα ’. «Ποια ώρα Γέροντα ;» ‘Η ώρα να πάρουμε την Πόλη’. «Την Πόλη πως θα την πάρουμε ;Θα έχουμε πάλι πόλεμο;» ‘Όχι δεν θα έχουμε ούτε μια ντουφεκιά. Δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος’. «Τότε Γέροντα πως θα την πάρουμε την Πόλη;» ‘Την Πόλη θα μας την δώσουν , «Ποιοι; Οι Τούρκοι; Είναι δυνατόν;» ‘’όχι την Πόλη θα μας την δώσουν οι Ρώσοι . Θα την πάρουν σε πόλεμο που θα κάνουν με την Τουρκία και θα την δώσουν σε μας ’. «Μα Γέροντα τόσο μας αγαπάνε οι Ρώσοι , ώστε να μας δώσουν την Πόλη, έτσι , χωρίς πόλεμο;» ‘Όχι θα ξέρουν ότι δεν πρόκειται καμία επιδίωξη τους να πραγματοποιηθεί , εάν δεν μας δώσουν την Πόλη . Έτσι θα αναγκαστούν να μας την παραχωρήσουν ’. «Γέροντα τι θα γίνει μετά από αυτό ; Οι Τούρκοι τι Θα γίνουν ;» ‘Αυτοί θα καταστραφούν . Πραγματικά θα σβήσουν από τον χάρτη , διότι είναι ένα έθνος , το οποίο δεν προέκυψε από την ευλογία του Θεού. Θα σβήσουν ως έθνος και η έκταση ολόκληρης της Τουρκίας θα είναι μια αχανής έρημος , στην οποία , για να συναντήσει κανείς άνθρωπο , θα πρέπει να περπατάει εφτά ώρες!’ Γνωρίζω και μου το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γέροντας , πως κάποιος αξιωματικός που βρέθηκε στο Άγιο Όρος , πήρε την ευλογία του σε ανύποπτο χρόνο, να είναι ο σημαιοφόρος των ελληνικών στρατευμάτων κατά την είσοδο τους στην Κωνσταντινούπολη .

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ 286


 • ΜΑΡΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Την δεύτερη φορά τον συνάντησα στο Μοναστήρι στη Σουρωτή , όπου πήγα να τον δω . Συζητήσαμε για εθνικά θέματα. Του είπα : ¨Πάτερ Παΐσιε , έχω την γνώμη ότι η Ελλάς θ΄αποκτήσει πάλι ότι απώλεσε : Βόρειο Ήπειρο , Μακεδονία των Σκοπίων , Ανατολική Ρωμυλία , Κωνσταντινούπολη , Μικρά Ασία ¨ . Έτσι όπως ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι , μου λέει : ¨Έλα ,παιδί μου, να σε φιλήσω¨ . Σκύβω , με φιλάει και τον φιλάω κι εγώ στο μάγουλο. Μετά μου λέει : ¨Δεν ήθελα τίποτα άλλο . Να με κρατούσε ο Θεός ακόμα λίγα χρόνια στη ζωή, για να έβλεπα την πατρίδα μου μεγαλωμένη. Θα μεγαλώσει , αλλά μην περιμένεις πόλεμο. Θα μεγαλώσει χωρίς να ματώση ελληνικό ρουθούνι !¨

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ 287 • ΛΑΜΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , ΠΑΦΟΣ , ΚΥΠΡΟΣ


Κατόπιν τον ρώτησα για την συνεχή αδιαλλαξία και τις προκλήσεις των Τούρκων. Μ΄έπιασε από τον ώμο και με πολύ σοβαρότητα μου απάντησε : ¨Μην ανησυχείς παιδί μου , εγώ ετοιμάζομαι να κοιμηθώ και δεν θα είμαι εδώ, αλλά θα βλέπω από πάνω , διότι εδώ είμαστε όλοι προσωρινά. Η Τουρκία θα διαμελισθεί σε 3-4 κομμάτια .Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Εμείς θα πάρουμε τα δικά μας εδάφη , οι Αρμένιοι τα δικά τους και οι Κούρδοι τα δικά τους. Το κουρδικό θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί .Αυτά θα γίνουν , όχι τώρα , αλλά σύντομα , όταν θα πάψει αυτή η γενιά που κυβερνάει την Τουρκία και θα αναλάβει νέα γενιά πολιτικών . Τότε θα γίνει ο διαμελισμός της Τουρκίας. Πολύ σύντομα , οι προσευχές που γίνονται κάτω από την επιφάνεια της γης , θα γίνονται επάνω στην γη και τα κεράκια που ανάβονται κάτω , θα ανάβονται επάνω.(Ο Γέροντας αναφερόταν στους Έλληνες κρυπτοχριστιανούς της Τουρκίας). Θα τα δεις , παιδί μου. Πίστη και ελπίδα στο Θεό να υπάρχει και θα χαρούν πολλοί . Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στα χρόνια αυτά. Έφτασε ο καιρός . ¨

Τον ρώτησα επίσης εάν η Ελλάδα θα πάθει κακό . Μου απάντησε ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα , τα οποία όμως θα είναι ασήμαντα . Και αρκετός κόσμος που είναι σήμερα αδιάφορος , θα επιστρέψει στο χώρο της Ορθοδοξίας . ¨Να μην ανησυχείτε για την Ελλάδα¨ , είπε .

Φεύγοντας από το κελλί του , μας είπε πάλι: ¨Άντε στην ευχή της Παναγίας

και μην ανησυχείς . Η Κύπρος θα απελευθερωθεί μέσα στα χρόνια που

περπατάμε και η Τουρκία θα διαμελισθεί. Όλες οι χώρες έχουν τα

προβλήματα

τους , αλλά δεν υπάρχει για μας πρόβλημα . Ελπίδα στον Θεό και πίστη . Άντε

στο καλό , παιδιά μου¨ .

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ : 297


Η απόδοση του κοχλιοειδους κειμένου -ιδιόχειρο του π. Παϊσίου- σε καρτποσταλ από την ΑγιαΣοφιά είναι το παρακάτω κείμενο:
Αγαπητέ μου αδελφέ Ιωάννη,
Εύχομαι ο Θεός να δώση γρήγορα να έλθη η Χάση του τουρκικού φεγγαργιού .Αμήν. Του Αγίου Δημητρίου κλείνω δύο χρόνια που προσευχήθηκα Στην Αγία Σοφιά μας, καιείπα τα παράπονα μου στον Καλόν Θεόν. Με κατάλαβε ο τούρκος φύλακας πού προσευχὀμουν και με έδιωχνε έξω κλπ και πρόσθεσα και άλλα παράπονα Στον Θεόν. Πιστεύω δεν θα την αφήση την Αγία Σοφιά μας στα χέρια των βρώμικων τούρκων. Είναι ένας Λαός σαν τους γύφτους βρόμικος και φοβιτσιάρικος.τώρα δεν έχουν ιδανικά, διότι πριν πιστεύανε στον Μωάμεθ, αργότερα στον Κεμάλ. Τώρα ούτε στο Μωάμεθ πιστεύουν (γιατί μορφόθικαν κάπως , και ίδαν ότι ήτο ένας αγύρτης ο Μωάμεθ) ούτε και στον Κεμάλ πιστεύουν, αλλά στην σαρκολατρία. Ενώ εμείς πιστεύουμε Στον Χριστό. ο οποίος έχει συνέχια την Θεϊκή Του Αξία. και ο Ελληνικός Λαός έχει πάντα ιδανικά. Και τον Χριστό και την Παναγία μαζί του.
Με αγάπη Χριστού
Μοναχός ΠαΐσιοςΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ 1924-1994 ΤΟΜΟΣ Α
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΊΤΗΣ

1924-1994

Β΄ ΕΚΔΟΣΗ Επιμέλεια :ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΟΓΛΟΥ

· ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ

Ι.Μ. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Μου είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μιλούσε τότε πολύ για την Κωνσταντινούπολη , για την επιστροφή της στους Έλληνες . Θεωρούσε ότι αυτό δεν θα αργούσε να γίνει . Εγώ εντυπωσιάστηκα . Του λέω : ¨Γέροντα , πως μπορεί να γίνει αυτό ; Μου φαίνεται αδύνατο η Πόλη να ξαναγίνει ελληνική ¨ . Και απαντά ο Γέροντας : ¨Παιδιά , ο Θεός είναι παντοδύναμος , λιγάκι να γυρίσει την βίδα του μυαλού των ισχυρών της γης , λιγάκι , όχι πολύ, μια στροφή με το κατσαβίδι Του, όλα μπορούν να γίνουν . Δεν είναι τίποτα αδύνατο για τον Θεό ¨. Εννοούσε ότι την Πόλη θα την πάρουμε με τον πόλεμο . θα μας την δώσουν . θα μας την παραχωρήσουν.

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 , Β΄Έκδοση, Σελ : 212
 • ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , Αντιπτέραρχος ι.ε.α , Αθήνα

  Τον Μάρτιο του 1994 συνάντησα το Γέροντα Παΐσιο στο Μοναστήρι της Σουρωτής . Συγκινήθηκα , όταν μου έπιασε το χέρι , και παρά την κρισιμότητα της καταστάσεως του , μου είπε τα ακολούθα : ¨Εσύ δεν πρέπει να στεναχωριέσαι και να φοβάσαι την Τουρκία . Η Τουρκία θα διαλυθεί και , μάλιστα , θα την διαλύσουν οι ίδιοι οι σύμμαχοι . Στην Βοσνία θα γίνει μουσουλμανικό κράτος (εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τέτοιο κράτος) , αλλά το γεγονός αυτό θα στραφεί εναντίον τους , διότι κατά αντιστοιχία αυτού θα δημιουργηθεί αργότερα και κουρδικό κράτος μέσα στην καρδιά της ¨. Ο Γέροντας τότε επειδή με είδε προβληματισμένο ακούγοντας αυτά , μου είπε πάλι :¨Όπως ξέρεις , εγώ δεν διαβάζω εφημερίδες , αλλά αυτά τα μαθαίνω από αλλού …¨


Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 , Β΄Έκδοση, Σελ : 412 • ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ , Αντισυνταματάρχης , Θεσσαλονίκη .


Μαζί με την οικογένεια μου επισκεπτόμαστε το Γέροντα , στο Μοναστήρι της Σουρωτής . Μα έδινε πάντα την ευλογία του και κουράγιο , παρόλο που βρικόταν σε δύσκολη κατάσταση από πλευράς υγείας . Δεν έχανε την ηρεμία του και τη γαλήνη του και μας τόνωνε το ηθικό . Για την δύσκολη κατάσταση στη σημερινή εποχή , μας έλεγε :¨Μην στεναχωριέστε , παιδιά μου , ο Θεόςαγαπάει πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες . Έστω και λίγοι , μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού να μείνουν πιστοί , θα προστατεύει ο Θεός την Ελλάδα ¨. Επειδή κατά καιρούς πολλά συμβαίνουν με τους εξ’ ανατολών γείτονες μας , όταν του ζητήσαμε να μας πει πως θα βγούμε απ΄αυτό το αδιέξοδο , απ΄αυτή την μόνιμη απειλή , μας έλεγε να μην στεναχωρούμαστε και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι υπέρ των Ελλήνων . Επειδή όμως είμαστε πρόσφυγες στην καταγωγή , τον ρωτούσαμε πιο συγκεκριμένα για την Κωνσταντινούπολη . Μας έλεγε ότι θα την πάρουμε την Πόλη . Το έλεγε και το πίστευε . Το έβλεπες στα μάτια του . Μπορεί να χάσουμε στην αρχή 1-2 νησάκια , όμως η τελική έκβαση θα είναι υπέρ ημών . Βέβαια δεν προσδιόριζε χρονικά το πότε ακριβώς , αλλά χρησιμοποιούσε την έκφραση «είναι πολύ κοντά ο καιρός » .


Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 , Β΄Έκδοση, Σελ : 426 • ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ , γυμναστής , Αλεξανδρούλη .

  Κάποτε , είχα πάει στον Γέροντα με ένα φίλο μο και εκεί συναντήσαμε μια παρέα από πέντε παιδιά . Τότε ρώτησα τον Γέροντα ποιες προέβλεπε να είναι οι εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία . ¨Γέροντα ¨ , του λέω ¨ απ΄την Αλεξανδρούπολη είμαστε . Μήπως μας πιάσει η μπόρα κατά κει ; ¨ . Μου απαντά : ¨Κοίταξε να δεις . Οι Τούρκοι δεν θα μπούν στην Αλεξανδρούπολη . Θα κάνουν μόνο μια πρόκληση στην Ελλάδα , που θα έχει σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη . Και εμάς θα μας πιάσει πείνα . Θα πεινάσει η Ελλάδα . Και επειδή θα κρατήσει αυτή μπόρα κάποιο διάστημα , μήνες θα είναι , «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι »¨ .
  Μετά ρωτάω : ¨Γέροντα , πως θα καταλάβω εγώ ότι θα είμαστε κοντά στον πόλεμο ; ¨ ¨Όταν ¨, λέει , ¨θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλλια , για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης ) από 6 σε 12 μίλλια , τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος . Ακολουθεί . ¨ Λέω : ¨Και ποια κράτη θα συμμετέχουν ; ¨ ¨Κοίταξε μετά την πρόκληση των Τούρκων , θα κατέβουν οι Ρώσσοι στα Στενά . Όχι για να βοηθήσουν εμάς . Αυτοί θα έχουν άλλα συμφέροντα . Αλλά , χωρίς να το θέλουν θα βοηθήσουν εμάς . Τότε ,οι Τούρκοι για να υπερασπιστούν τα Στενά , που είναι στρατηγικής σημασίας , θα συγκεντρώσουν εκεί και άλλα στρατεύματα . Παράλληλα δε , θα αποσύρουν δυνάμεις από καταληφθέντα εδάφη . Όμως θα δουν τότε τα άλλα κράτη της Ευρώπης , συγκεκριμένα η Αγγλία , η Γαλλία , η Ιταλία και άλλα έξι-εφτά κράτη της ΕΟΚ , ότι η Ρωσσία θα αρπάξει μέρη , οπότε θα πουν : «Δεν πάμε και εμείς εκεί πέρα , μήπως πάρουμε κανένα κομμάτι ; » Όλοι όμως θα κυνηγούν την μερίδα του λέοντος . Έτσι θα μπουν και οι Ευρωπαίοι στον πόλεμο ¨ .
  Σ΄αυτό το σημείο ρωτάω : ¨Εμείς τι θα κάνουμε ; Ο ελληνικός στρατός θα πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο ; ¨ ¨Όχι ¨ λέει . ¨Θα βγάλει η κυβέρνηση απόφαση να μην στείλει στρατό . Θα κρατήσει στρατό μόνο στα σύνορα . Και θα είναι μεγάλη ευλογία που δεν θα πάρει μέρος . Γιατί , όποιος πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο , χάθηκε … Τότε , επειδή στην Ελλάδα ο κόσμος θα φοβηθεί , πολλοί θα στραφούν προς την Εκκλησία , προς τον Θεό , και θα μετανοήσουν . Για αυτό επειδή θα υπάρξει μετάνοια , δεν θα πάθουμε κακό οι Ελληνες . Ο Θεός θα λυπηθεί την Ελλάδα , επειδή ο κόσμος θα στραφεί προς την Εκκλησία , προς τον μοναχισμό και θα αρχίσουν να προσεύχωνται .Και θα βαπτισθούν πολλοί Τούρκοι . Τότε , ο βασιλιάς Κωνσταντίνος θα συμβάλλει , ως μεσάζοντας , να δοθεί η Πόλη στην Ελλάδα . Είναι ευλαβής , είναι καλός ¨.

¨Γέροντα ¨ τον ρωτάω μετά , ¨την Πόλη θα την δώσουν σε μας ; ¨ ¨Θα την δώσουν σε μας , όχι επειδή το θέλουν , αλλά επειδή ατή η λύση θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων . Τότε θα το καταλάβουν αυτό . Αυτά που σου λέω μην τα πεις σε κανέναν . Θα σε βγάλουν τρελλό . Γιατί δεν είναι ώριμες οι συγκυρίες ακόμα . Τότε θα το καταλάβεις ¨ Αυτή η συζήτηση με τον Γέροντα έγινε το 1991 , όταν υπηρετούσα τον στρατό .
Άλλη φορά , ο Γέροντας είπε : ¨Η διοίκηση της Πόλης , από μας , θα είναι και στρατιωτική και πολιτική ¨ .
Γνώρισα και τρεις αξιωματικούς που είχαν πάει στον Γεροντα . Από τους τρείς αξιωματικούς ο ένας έλεγε : ¨Μόνο σε μένα ο Γέροντας είπε πως θα είμαι διοικητής στρατιωτικού τμήματος στην Πόλη . Στους άλλους δεν ανέφερε τίποτε¨.
Κάποια άλλη παρέα είχε πάει στον Γέροντα . Ένας απ’ αυτούς σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης . Σε μια στιγμή , γυρίζει ο Γέροντας , τον δείχνει με το δάκτυλο – αυτόε , σημειωτέον , πήγαινε στον γέροντα για πρώτη φορά και του λέει : ¨Εσύ ,σαν πολιτικός μηχανικός , θα συμβάλλεις στην ανοικοδόμηση της Πόλης , γιατί η Πόλη θα ανοικοδομηθεί απ΄την αρχή ¨ . Γύρισε και τον έδειξε με το δάκτυλο μπροστά σε όλους . Το παιδί , τότε , ήταν φοιτητής. Μετά , ο Γέροντας γυρίζει σε μένα και λέει :¨Κι εσύ , Ανέστη , θα πας στην Πόλη . Κι εσείς οι δύο – έδειξε εμένα και τον φίλο μου – θα πάτε στην Πόλη , αλλά για άλλο σκοπό ¨ . Δεν μου το φανέρωσε τον σκοπό . Μετά απ΄αυτό μου μπήκε η επιθυμία να μάθω τουρκικά .
Μια άλλη φορά που είχα πάει στο κελί του Γέροντα έτυχε , να είναι μέσα ένας νέος πρώην μουσουλμάνος από την Θράκη . Τον πιάνω και του λέω : ¨ Εσύ πως συνέβη και ήλθες εδώ , στον Γέροντα ;¨ Σταύρο τον έλεγαν . ¨Άσε¨ λέει ¨κάτσε να σου πω . Ο Γέροντας μας έκανε ένα πολύ μεγάλο θαύμα και πίστεψε όλη η οικογένεια μου . Μετά ήλθε στο χωριό και φρόντισε να βαπτισθούμε¨ .
Και σε άλλη επίσκεψη μας στην Παναγούδα , ήταν παρόν και ο μουσουλμάνος που βαφτίστηκε Σταύρος . Τότε πάλι μας ανέφερε ο Γέροντας για τα γεγονότα , πως θα εξελιχθούν με την Κωνσταντινούπολη . Και όταν έφθασε στο σημείο που θα πονέσει η Ελλάδα και είπε ότι , εμάς , θα μας αγγίξει η πείνα , λεει ο κύριος Σταύρος : ¨Γέροντα , να κρατήσω ένα σακί αλεύρι για να μπορέσω να αντιμετωπίσω εκείνη την περίοδο και να μην πεινάσουν τα παιδιά ; ¨ ¨Όχι ¨ , του λέει ¨μην παίρνεις , γιατί ο γείτονας σου θα έχει αλεύρι και θα σου δώσει ! ¨ Δηλαδή , προείδε ο Γέροντας ποιος θα βοηθήσει τον κύριο Σταύρο στην περίοδο της πείνας . Εκείνος φυσικά θα ζει στο χωριό . Τώρα εμείς που ζούμε στος πόλεις θα πούμε το ψωμί ψωμάκι . Γι΄αυτό , άλλη φορά , ο Γέροντας έλεγε : ¨Να έχετε ένα κτηματάκι και λίγο να το καλλιεργείτε . Κοντά σε σας , θα βοηθείσετε και κάποιον που δεν θα έχει » .Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 , Β΄Έκδοση, Σελ : 434
 • ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜ , Ιερά Σκήτη Προφήτου Ηλία

  Τότε πήρα θάρρος , λόγω των εθνικών φρονημάτων που με διακρίνουν , - αγαπώ πολύ αυτήν την πατρίδα – και του είπα : ¨Μερικοί Έλληνες κάνουν το λάθος και λένε «οι χαμένες πατρίδες » , Γέροντα . να τους συμβουλεύετε να λένε οι «σκλαβωμένες πατρίδες » ή «αλύτρωτες πατρίδες » . Με ξανααγκαλιάζει . Ήταν τόσο πατριώτης . Ήταν τόσο λαμπρός , τόσο φωτισμένος . Τα λέω αυτά και συγκινούμαι . ανατριχιάζω. Το πρόσωπο του έλαμπε . ¨Σε ευχαριστώ πολύ ¨ , μου λέει , ¨που μιλάς έτσι . Λίγοι Έλληνες τα τονίζουν αυτά . Δεν είναι πράγματι χαμένες πατρίδες , χαμένοι είναι αυτοί που τα λένε ! ¨ Αυτά σας τα λεω κατά λέξη , όπως μου τα είπε ο άγιος αυτός άνθρωπος .Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 , Β΄Έκδοση, Σελ : 445
· ΙΕΡΕΥΣ π.ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΪΔΗΣ , Νεοχώρι Σιντικής Ν. Σερρών


Τον Νοέμβριο του 1993 επισκεφτήκαμε μαζί με την πρεσβυτέρα μου την Ι.Μονή Αγ.Ιωάννου τοτ Θεολόγου στη Σουρωτή , για να προσκυνήσουμε και να πάρουμε την ευχή του Γέροντος Παισίου . Κατά την διάρκεια της συζήτησης , τον ρώτησα εάν έφτασε η ώρα για να πάρουμε πάλι την Αγία Σοφία . Μου απάντησε : ¨ Πάτερ Ιωάννη , είμαστε στα πρόθυρα για να πάρουμε την Πόλη ¨ .


Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 , Β΄Έκδοση, Σελ : 448

Μαρτυρίες προσκυνητών                                  
 Νικολάου Ζουρνατζόγλου, τόμος Β, 1η Έκδοση,2012

Συνταγματάρχης εα.  Μπουζιανάς Δημήτριος , Επανωμή  Θεσσαλονίκης
-Επιλεγμένες  ρήσεις του π. Παϊσίου
«Δεν φταίνε οι  σκοπιανοί σήμερα που είναι τέτοιοι. Φταίνε οι Αριστεροί που τους τα είχανε τάξει. Στον εμφύλιο, ο καπετάν Γιώτης (Χ. Φλωράκης) μας πολεμούσε με Βουλγάρικα όπλα. Από τα αλβανικά σύνορα οι κομμουνιστές χτυπούσαν την Κόνιτσα με έξι πυροβόλα πυροβόλα, ανήμερα Χριστούγεννα.»
Σταχυολόγηση από ομιλία του Γέροντα Παΐσιου σε προσκυνητές, την Τρίτη της Διακαινησίμου
« οι γονείς, κάνετε πολύ καλά να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας ότι είναι Ελληνόπουλα. Τι φοβερό πρόβλημα η σημερινή αδιαφορία των Ελλήνων για την πατρίδα τους! Οι Αλβανοί έχουν κυκλοφορήσει χάρτη που πιάνει μέχρι την Ναύπακτο. Οι Εβραίοι χάρτη που περιλαμβάνει και την Κρήτη. Οι Τούρκοι χάρτη με τα νησιά του Αιγαίου. Οι Σέρβοι ζητούσαν από τους αντάρτες – αν έπαιρναν την εξουσία – το κομμάτι ως την Λάρισα, ως αντάλλαγμα για την βοήθειά τους. Οι ξένοι μπορεί αν μην πιστεύουν σε τίποτα, ωστόσο ενδιαφέρονται πολύ για την πατρίδα τους , για τα σύνορά της.
Ως λαός έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον Θεό. Από τα αρχαία χρόνια ο Θεός μας έδειξε ιδιαίτερη εύνοια. Ήταν στην πρόνοιά Του η δημιουργία του απέραντου κράτους του Μ. Αλεξάνδρου, ώστε να μεταδώσει τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού στους βαρβάρους και ειδικότερα, την ελληνική γλώσσα, για να διαδοθεί ευκολότερα, μέσω αυτής  το Ευαγγέλιο. Ο Μ. Αλέξανδρος δεν ήταν ειδωλολάτρης. Ο ιστορικός Ιώσηπος λέει ότι όταν ο Μ. Αλέξανδρος  μπήκε στην Ιερουσαλήμ, ο αρχιερέας Ίαδδος τον υποδέχτηκε στον Ναό του Σολομώντα. Εκεί ο Αλέξανδρος είπε: «Κι εγώ προσκυνώ τον Θεό του ουρανού.»
Επί Πτολεμαίου, έγινε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης (των Ο΄) από τους επιγόνους  του Μ. Αλεξάνδρου . Στην Αποκάλυψη πάλι, ο Θεός στέλνει τις επτά επιστολές Του στις επτά Εκκλησίες της ελληνικής Μικράς Ασίας. (σελ.92-93)

Σημαιοφορίδης Δημήτριος, υπάλληλος ΔΕΗ  Πτολεμαΐδα

Ένας άλλος επισκέπτης, με αφορμή τις τότε απειλές του Οζάλ, ότι δηλαδή οι Έλληνες θα «βλαστημούσαν τη μέρα που γεννήθηκαν», πήρε τον λόγο και ρώτησε σχετικά τον Γέροντα. Και ο Γέροντας είπε: «Δεν θα γίνει τίποτα. Και όλα αυτά που κάνουν οι Τούρκοι σε βάρος μας θα γυρίσουν εναντίον τους.»                                                                Το καλοκαίρι του 1993 ο Γέροντας μεταξύ άλλων μας είπε: « Εδώ που κάθεστε εσείς, ήρθε πριν από καιρό ένας δικός μας – διπλωμάτης ήταν – μ’ έναν φίλο του αξιωματούχο, Αμερικάνο νομίζω. Μου είπε λοιπόν, ο ξένος, ότι οι μουσουλμάνοι στην Θράκη καταπιέζονται. «Πες μου», του λέω, «γιατί εγώ δεν έμαθα γράμματα. Πόσοι Έλληνες έμειναν στην Κωνσταντινούπολη πριν τον διωγμό και πόσοι είναι σήμερα; Πόσοι μουσουλμάνοι, τον καιρό εκείνο, ήσαν στην Θράκη και πόσοι είναι σήμερα;» «Δεν ξέρω από αυτά», μου λέει, «Θα σου πω εγώ λοιπόν», του λέω.       «Οι Έλληνες στην Πόλη ήταν 200.000 και σήμερα δεν είναι ούτε 2.000. οι Μουσουλμάνοι ήταν 30.000 και σήμερα είναι πάνω από 100.000. Πες μου τώρα ποιοι καταπιέζονται και που; Ποιοι και που περνάνε καλά; Δηλαδή, κατάλαβες τώρα ότι μού είπες τα πράγματα ανάποδα; Έτσι σας τα μαθαίνουν;» Και λέω και του δικού μας: «Εσείς δεν τους λέτε τίποτε να μαθαίνουν;» Δυστυχώς οι ξένοι δεν ξέρουν. Τουλάχιστον, εκείνος δεν ήξερε, Όμως οι ξένοι είναι εκείνοι που θα μας βοηθήσουν τελικά. Θα μάθουν την αλήθεια και θα μας βοηθήσουν.                                             Θα πουν: «Φτάνει πια μ’ αυτούς!» (τους Τούρκους). (σελ. 349 – 350)
Τον ρώτησα κάποια στιγμή για την ΕΟΚ. Απάντησε: « Τώρα όσο για την ΕΟΚ, ενοποίηση δεν θα γίνει ούτε με οξυγονοκόλληση! Δεν θα θελήσουν οι δυνάμεις – Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία – να ενωθούν, επειδή έχουνε παλιούς λογαριασμούς. Και, άλλος λόγος είναι ότι δεν γίνεται συνεταίρος ο πλούσιος με τον φτωχό.» (σελ. 372)

Από διάφορες μαρτυρίες συλλέξαμε εξ αυτών κάποιες χαρακτηριστικές ρήσεις του Γέροντος

Είπε χαρακτηριστικά για τους Γάλλους: « Άς τους αυτούς, που μαζεύουν μουσουλμάνους και χτίζουν τζαμιά. Αργότερα, θα καταλάβουν τι συμβαίνει και τότε θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μέτρα εναντίον τους. Θα δείτε τι θα κάνουν.» (σελ. 359)

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αϊβαλιώτης Δημήτριος , καθηγητής Βιολογίας, Μυτιλήνη

Ο  π. Παΐσιος μου είπε κάποτε: «Θα ζήσεις Δημήτρη θα πας στην Κωνσταντινούπολη και θα λειτουργηθείς στην Αγιά - Σοφιά!» (σελ. 363 - 4)

Αμοιρίδης Αθανάσιος, Αξιωματικός εν αποστρατεία, Γιαννιτσά Πέλλας

Στην συνέχεια η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο πολέμου, αλλά ο Γέροντας μας καθησύχασε λέγοντας: « Εάν γίνει πόλεμος οι μισοί Έλληνες θα πεθάνουν από φόβο και οι άλλοι μισοί θα παρακαλάνε να πέσει καμιά οβίδα να τους ξεκάνει μια ώρα αρχύτερα. Τόσο πολύ άλλαξε ο κόσμος με τις ανέσεις και τις πολυτέλειες. Γι’ αυτό, ο καλός Θεός, παιδιά μου, θα τα οικονομήσει αλλιώς. Θα αποφευχθεί η σύγκρουση με την Τουρκία και οι Μεγάλες Δυνάμεις θα μας δώσουν την Κωνσταντινούπολη.» (σελ. 364)

Γρηγοριάδης Αναστάσιος, Υπάλληλος ΔΕΗ, Μαυροδένδρι, Κοζάνη

Στην συνέχεια τον ρωτήσαμε για διάφορα εσχατολογικά. Μας είπε πως θα γίνουν πολύ σύντομα˙ «Εσείς θα τα ζήσετε» είπε. Και συνέχισε: «όταν η Τουρκία νομίσει πως απέκτησε δύναμη στην περιοχή τότε «θα ξυστεί στην γκλίτσα του τσοπάνη». Τότε θα γίνει κάτι και με μια ευκαιρία που θα δοθεί θα μας πάρουν ξαφνικά και  γρήγορα δύο νησιά. Τότε οι Ρώσοι θα βρουν αφορμή τάχα να βοηθήσουν αν και θα κινηθούν για το δικό τους συμφέρον, στην πραγματικότητα. Ωστόσο θα χτυπήσουν πράγματι την Τουρκιά ˙ θα εμπλακούν μάλιστα επτά δυτικά κράτη και θα χυθεί πολύ αίμα. Στα ανοιχτά της Μυτιλήνης θα μαζευτεί τεράστιος στόλος. η Ελλάδα , όμως δεν θα συμμετάσχει σ’ αυτόν τον πόλεμο. Κι έτσι θα πάρουμε την Πόλη.»

Δροσίτης Παναγιώτης, Συνταξιούχος Πρόεδρος Εφετών, Αθήνα

Το 1985, σε επίσκεψή μου στον π. Παΐσιο, στην Παναγούδα, τον ρώτησα για τα εθνικά μας θέματα. Μου είπε : «Μην στεναχωριέσαι, η Τουρκία έχει τόσα εσωτερικά προβλήματα, που δεν μπορεί να ανοίξει νέο μέτωπο. Σε βάθος χρόνου, τα εσωτερικά προβλήματα και οι μειονότητες της θα της δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, μέχρι που θα την διαλύσουν.»

Γέγας Δημήτριος, Συνταξιούχος τραπεζικός, Γουμένισσα, Κιλκίς

Την άνοιξη του 1991 βρεθήκαμε στην  Παναγούδα αρκετοί προσκυνητές. Κάποιοι ζήτησαν από τον Γέροντα να μιλήσει για το Μακεδονικό. Εκείνος, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα των Σκοπίων λέγοντας: « Τι είναι το σκοπιανό; Το φοβάστε; Κι από την Κροατία θα προκύψει κάποιο καλό για την Ελλάδα. οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι θα βλέπουν σε λίγο με κακό μάτι την αναβίωση του ναζισμού στην Γερμανία και στην Ιταλία. Έτσι θα στραφεί όλη η πολιτική τους υπέρ της Ελλάδος.» Τα ίδια ακριβώς λόγια τα άκουσα και σε άλλη μου επίσκεψη εκεί. Τότε αναφέρθηκε και στους Σέρβους, τους οποίους μάλιστα κατηγόρησε ότι ποτέ δεν ήταν πραγματικά φίλοι μας.

Ευπατρίδης Νικόλαος, Θεολόγος, Πειραιάς

Το 1992, ο αδερφός μου κι εγώ βρεθήκαμε μαζί στην Παναγούδα. Καθίσαμε στα κούτσουρα παρέα με τους άλλους προσκυνητές, καμιά δεκαριά άτομα όλοι μαζί. Θέλω εδώ να πω ότι πάντα θεωρούσα κάτι ιδιαίτερο την μικρασιατική καταγωγή μου και κάθε τι σχετικό με απασχολούσε ιδιαίτερα. Κάποια στιγμή, λοιπόν, καθώς η κουβέντα είχε φτάσει στα εθνικά θέματα, πήρα το θάρρος και ρώτησα δυνατά: «Γέροντα θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη; Θα γυρίσουμε στα μέρη μας;» Στράφηκε τότε προς το μέρος μου και μου είπε: «Εσύ μέχρι που θες να φτάσουμε;» Αυθόρμητα απάντησα: «Μέχρι εκεί που γεννηθήκατε εσείς!» «Έ, θα φτάσουμε!» ανταπάντησε ο Γέροντας.

Συνταγματάρχης Πεζικού, Κουρεμένος Γεώργιος, Αγρίνιο

Για τα εθνικά θέματα μου είχε αναφέρει: « Η Τουρκία έχει τα κόλλυβα στο ζωνάρι της. Αυτά που προφητεύει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, θα γίνουν πραγματικότητα. Μπορεί να έχουμε κάποια επεισόδια σ’ ένα – δυο νησιά, αλλά η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο. Μετά  την εμπλοκή των Ρώσων και την σύρραξη, οι μεγάλες δυνάμεις θα μας δώσουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Ελληνικός Στρατός θα μπει στην Πόλη χωρίς να πολεμήσει. Εσείς θα τα ζήσετε όλα αυτά.» Το 1986 σε μια επίσκεψή μου , όταν τον ρώτησα για την Σοβιετική Ένωση, μου είπε: « Όχι μόνο θα διαλυθεί, αλλά η Γεωργία, η Αρμενία και το Κουρδιστάν θα γίνουν ανεξάρτητα κράτη.»

Μπρουκάκης Χρύσανθος, Καβάλα

Κάποια στιγμή, την άνοιξη του 1993 ο π. Παΐσιος έμπαινε στο Άγιον Όρος μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα ˙ ήμουν κι εγώ μαζί τους. Σε κάποια ερώτηση που αφορούσε τα Σκόπια, ο Γέροντας απάντησε: «Τα Σκόπια έχουν θεμέλιο από λουκούμια, και θα διαλυθούν.»

Ξενοφώντος Ανδρέας, Αγιογράφος, Λεμεσός, Κύπρος

Επισκέφτηκα τον π. Παΐσιο το 1989, έχοντας διαβάσει ένα σύντομο βιογραφικό του. Αντιμετώπιζα τότε ένα σοβαρό πρόβλημα και πήγα να ζητήσω την βοήθειά του. Αφού, λοιπόν, μιλήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα, η κουβέντα γύρισε στο Κυπριακό. Τον ρώτησα τότε αν θα φύγουν ποτέ οι Τούρκοι. Μου απάντησε: « Και βέβαια θα φύγουν ˙ η Κύπρος θα ελευθερωθεί.» «Πότε Γέροντα;» « Έ, δεν θα πάρει κι όσο ο κομμουνισμός στην Ρωσία.» «Μα, Γέροντα, δεν έπεσε ο κομμουνισμός!» επέμεινα. Κι ο γέροντας χαμογελώντας μου είπε: « Τρέμουν τα πόδια του ˙ το θεριό σωριάζεται!»
« Και πως θα φύγουν οι Τούρκοι; Θα κάνουμε πόλεμο;» ξαναρώτησα. « Όχι, όχι! Πόλεμος θα γίνει, αλλά δεν θα τον κάνετε εσείς. Η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με ένα γειτονικό της κράτος και θα εμπλακούν κι άλλες χώρες. Η Τουρκία θα ανοίξει πολλά μέτωπα και θα αναγκαστεί να αποσύρει στρατεύματα και πολεμικό υλικό από την Κύπρο, για να τα μεταφέρει αλλού και να ξεκουράσει τους άλλους που θα πολεμούν. Και τότε εσείς θα πάτε πίσω όπως φύγατε: με τρακτέρ, λεωφορεία, περπατητοί, τρέχοντας.» «Κι αυτοί θα το δεχτούν; Δεν θα αντιδράσουν;» « Κάποιοι θα αντιδράσουν και ορισμένοι θα σκοτωθούν.» απάντησε ο Γέροντας. Και συνέχισε: « Αυτό θα συμβεί γιατί δεν θα φεύγουν εύκολα από το σπίτι που γεννήθηκαν, έστω κι αν δεν ήταν δικό τους. Το ίδιο θα γίνει και στις δύο πλευρές αλλά η Κύπρος θα ενωθεί ˙ μην το σκέφτεστε. Μόνο να έρθει η μέρα Ανδρέα, να επιστρέψετε στον Θεό, στην Εκκλησία, στην προσευχή και στην ανιδιοτελή αγάπη προς τον πλησίον, για να είναι λιγότερες οι απώλειες εκείνες τις ημέρες».
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, όπου και να τα ‘λεγα όλα αυτά, με κορόιδευαν. Όμως εγώ τα πίστευα σαν να τα είχα ακούσει από τον ίδιο τον Θεό. Μέχρι που κάποια στιγμή, το 1991, έπεσε ο κομμουνισμός και τότε ορισμένοι από αυτούς μου τηλεφώνησαν για να μου ζητήσουν συγγνώμη. Όσο δε για τα υπόλοιπα, τα προσωπικά μου, ότι μου προέβλεψε βγήκε επίσης αληθινό…

Παντελή Χρήστος, Λευκωσία, Κύπρος

Το 1985, μια ομάδα Κυπρίων προσκυνητών επισκεφτήκαμε το Γέροντα Παΐσιο στο Κελλί  του, την Παναγούδα. Κάποιος τον ρώτησε: «Γέροντα γιατί επέτρεψε ο Θεός να εισβάλλει στην Κύπρο μας ένας βάρβαρος λαός, να σκοτώσει αθώους, να ατιμάσει και  να βιάσει;»     Κι ο Γέροντας απάντησε: « Αυτό έγινε γιατί η Κύπρος από νήσος Αγίων, κατήντησε νήσος αμαρτίας και  ακολασίας. όταν θα επιστρέψετε στο δρόμο του Θεού, τότε η Κύπρος θα ελευθερωθεί. Αν υπήρχε κι άλλος, χειρότερος και πιο βάρβαρος εχθρός από τους Τούρκους, σ’ εκείνον θα επέτρεπε ο Θεός να τα κάνει όλα αυτά!»

Τασιάς Κων. Ιωάννης, Δικηγόρος, Τρίκαλα

Ένας φίλος μου λοχαγός, σε κάποια συνομιλία μας, μου εξιστόρησε ένα περιστατικό που έζησε ο ίδιος στην Παναγούδα, τον Ιούνιο του 1990. Καθώς ο π. Παΐσιος μιλούσε απευθυνόμενος σ’ όλους τους παρευρισκόμενους, προσφώνησε κάποιον με τ’ όνομά του, λέγοντας: «Γιώργο, παιδί μου, έλα εδώ!» ο περί ού ο λόγος Γιώργος, επίσης λοχαγός και συνάδελφος του φίλου μου, δεν απάντησε καν, υποθέτοντας ότι ο Γέροντας απευθυνόταν σε κάποιον άλλον. Τότε ο π. Παΐσιος επανέλαβε, λέγοντας συγκεκριμένα: «Εσένα ,λέω, κύριε λοχαγέ, έλα ‘δώ», αφήνοντας τους όλους έκπληκτους, καθώς οι δύο λοχαγοί επισκέπτονταν για πρώτη φορά την Παναγούδα  (και, επιπλέον, φορούσαν πολιτικά, μη έχοντας κάποιο διακριτικό της ιδιότητάς τους , και πολύ περισσότερο, του… βαθμού τους!). ο Γιώργος, λοιπόν, πλησίασε διστακτικά τον π. Παΐσιο, του φίλησε το χέρι και στάθηκε δίπλα του, οπότε ο π. Παΐσιος ξεκίνησε αμέσως να συζητά μαζί του: «  Πως είναι ο στρατός μας , Γιώργο;» «Πιστεύω πως είναι καλά , πάτερ», απάντησε ο λοχαγός. « Δεν είναι καλά ο στρατός μας, Γιώργο, αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη πολλοί καλοί αξιωματικοί     και, κυρίως, στρατηγοί, και γι ‘αυτό στέκεται ακόμα ο στρατός μας», σχολίασε ο π’ Παΐσιος. Κι αμέσως συνέχισε : «Πότε θα πάρουμε την Πόλη, Γιώργο;» «Δεν ξέρω, πάτερ», απάντησε ο λοχαγός. «Θα την πάρουμε την Πόλη, Γιώργο, αλλά και όλα τα μέρη της Μικράς Ασίας που μας ανήκαν, και μάλιστα από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Σμύρνη ˙ όλα τα χαμένα μέρη μας, τις χαμένες πατρίδες… Κι ο πόλεμος Γιώργο θ’ αρχίσει από τα ‘’ εξαμίλια’’.» τότε ο λοχαγός, ο Γιώργος, που θυμήθηκε το χωριό «Εξαμίλια» της Κορινθίας, ρώτησε τον Γέροντα: « δηλαδή από την Κόρινθο θ’ αρχίσει ο πόλεμος , πάτερ;»                     « Όχι, Γιώργο.  Ο πόλεμος δεν θα αρχίσει από την Κόρινθο αλλά από τα έξι μίλια της θάλασσας   τα οποία ζητάνε οι Τούρκοι. Ενώ εμείς (οι Έλληνες δηλαδή), ζητάμε τα δώδεκα μίλια, τα οποία είναι και κατοχυρωμένα.» Και συνέχισε: « ΘΑ γίνει μεγάλος πόλεμος, και την Ελλάδα θα την βοηθήσει η ξανθή φυλή.. (εννοώντας , προφανώς τους Ρώσους).

Υποστράτηγος εν αποστρατεία, Τσαλίκης Χρήστος, Θεολόγος , Κομοτηνή  

Το 1992 βρεθήκαμε περίπου είκοσι άνθρωποι στο υπαίθριο αρχονταρίκι του Γέροντα και ακούγαμε με προσοχή, καθισμένοι στα κούτσουρα. Κάποια στιγμή, σταμάτησε για λίγο, ήρθε προς το μέρος μου και μού είπε: « Χρήστο, πάμε εμείς προς το δέντρο να τα πούμε οι δυό μας». Εκεί ειπώθηκαν μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω : « Γέροντα» του είπα, « έχω την εξής απορία: οι μάρτυρες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Ελληνικού Γένους  υπερβαίνουν τα δέκα εκατομμύρια. ο καλός Θεός δεν θα λυπηθεί κάποτε όλο αυτό το αίμα των μαρτύρων και τους  Έλληνες , ώστε να μας δώσει την Κωνσταντινούπολη πίσω; Ως πότε θα την κρατούν οι Τούρκοι   στα χέρια τους;» «Παιδί μου Χρήστο», μου απάντησε, «ο Θεός μας λυπήθηκε το 1920 και ήθελε να μας την δώσει. Το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» και το θωρηκτο «ΚΙΛΚΙΣ» είχαν ελλιμενιστεί στον Κεράτιο κόλπο της Κωνσταντινούπολης, αλλά εμείς, τότε, είχαμε μια μεγάλη αμαρτία. Ήμασταν βλάσφημοι. Βρίζαμε τα Θεία και, δυστυχώς, - ξέρω ότι θα σε στεναχωρήσω, αλλά πρέπει να σου το πω – περισσότερο βλάσφημοι ήταν οι Έλληνες αξιωματικοί. Η Τουρκία έχει τα κόλλυβα στο ζωνάρι της και θα διαλυθεί. Εγώ είμαι γέρος ˙ δε θα προλάβω να τα δω. Εσύ, όμως, είσαι νέος και θα τα δεις».             «Γέροντα, καλά όλα αυτά που μου λέτε, αλλά πότε;»                                                                                                   
“Όταν εγώ σας  έλεγα  το 1986 ότι  θα διαλυόταν η Σοβιετική Ένωση , δεν με πιστεύατε. Δεν διαλύθηκε;  Έτσι θα διαλυθεί και η Τουρκία. Θα λειτουργήσουν οι πνευματικές δυνάμεις  κατά τέτοιον τρόπο που τα συμφέροντα των μεγάλων θα επιβάλλουν η Πόλη να δοθεί στην Ελλάδα.  Εσείς οι στρατιωτικοί, την Αλβανία να προσέχετε. Από εκεί θα έρθει η απειλή".
"Γέροντα, άμα φτύσουμε, οι Αλβανοί θα πνιγούν στο σάλιο μας, και σεις λέτε ότι θα έρθει απειλή από την Αλβανία; Δεν μπορώ να το πιστέψω".
"Άκου το Γέροντα!", μου απάντησε.
 (σελ 373).

Ιωαννίδης Απόστολος Συνταξιούχος καθηγητής Θεολόγος.

Σε μιά συζήτηση που είχαμε παρενέβη ένας Κύπριος φοιτητής ρωτώντας:
«Γέροντα τι θα κάνουμε με τους Τούρκους που τους έχουμε τόσο κοντά;»
« Ο Θεός διώχνει τον εχθρό όταν ο λαός μετανοήσει». (σελ: 375)
Ο ΠΑΤΗΡ ΠΑΪΣΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ , ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΚΟΒΑΛΗΣ • 73.Και την Κωνσταντινούπολη θα την πάρουμε . Θα μας την δώσουν δηλαδή. Όχι από καλοσύνη ή από δικαιοσύνη . ΟΧΙ . Αλλά θα οικονομήσει ο Θεός νάρθουν έτσι τα συμφέροντα των μεγάλων, ώστε να τους βολεύει ναχουμε εμείς την Πόλη .

Και την Καππαδοκία θα την πάρουμε

Τον κοίταξα με απορία.

-Και την Καππαδοκία γέροντα ; ρώτησα .

- Έ!...Θα είναι τόσο χαλαρά τα πράγματα εκεί που θα μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει, οπότε θα είναι σαν να την έχουμε.

Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι σηκώνουν πάλι κεφάλι . Οι Αμερικάνοι σου λέει , τι γίνεται εδώ ; Θα μας βοηθήσουν οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι .

-Καλά Γέροντα , οι Τούρκοι είναι δέκα εκατομμύρια στην Πόλη….και θα μας την δώσουν , πως θα μπορέσουμε να τους ελέγξουμε ;

-Θα τους περάσουν απέναντι , από την άλλη μεριά . Ο λογισμός μου λέει (το τόνισε ο «λογισμός») ότι θα τον κάνουν έτσι για τα νερά….Να είναι διεθνή…. Μετά θα πέσει και χολέρα στην Τουρκία και θα γίνει μεγάλο κακό . Θα πεθάνουν πάρα πολλοί . Το έχει πει και ο Άγιος Αρσένιος αυτό . Είχε γράψει ένα τετράδιο με προφητείες …σου το έχω δείξει;

-Ναι , γέροντα .

-…μετά είναι και το ένα τρίτο που θα γίνουν χριστιανοί .

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε , Σελ: 77


 • 76.Μας έφερε ο γέροντας ένα τετράδιο που είχε γραμμένες κάτι προφητείες του Αγίου Αρσενίου του Χατζηεφεντή . Εκεί μέσα ο Άγιος προφήτευε τα γεγονότα του 1923 και έλεγε ότι θα ξαναγυρίσουν εκεί στην πατρίδα πάλι οι Έλληνες.

-Ο Γέροντας είπε ότι εκτός που α κάνουν κράτος οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι , θα πέσει και χολέρα στην Τουρκία και θα αποδεκατισθούν από την αρρώστια οι Τούρκοι.

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε , Σελ: 79


 • 83. Η ΕΟΚ είναι το κράτος του Ισραήλ…Λίγα είναι τα ψωμιά της …

150. –Γέροντα σήμερα υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι , δισεκατομμύρια που δεν γνωρίζουν τον Χριστό και τόσοι λίγοι αυτοί που τον γνωρίζουν , τι θα γίνει ;

-Θα γίνουν πράγματα , που θα συγκλονιστούν τα έθνη . Δεν θα είναι η Δευτέρα Παρουσία αλλά θεία επέμβαση . Θα ψάχνουν οι άνθρωποι να βρουν κάποιον να τους μιλήσει για τον Χριστό . Θα σε τραβούν από το χέρι . Έλα δω, κάτσε να μου πεις για τον Χριστό .

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε , Σελ: 84


 • 151. –Και , γέροντα κάθονται και ασχολούνται με τον Αντίχριστο και το χάραγμα και δεν ασχολούνται με τον Χριστό.

-Όχι να φοβόμαστε και να αγχωνόμαστε μ΄αυτό , αλλά να είμαστε ενημερωμένοι . Μην τυχόν και βρεθούμε σφραγισμένοι , χωρίς να το καταλάβουμε , και δεν γίνεται τίποτα μετά .

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε , Σελ: 141 • 153.-Γέροντα , στην Πάτρα πριν από 2 μήνες έκανε σεισμό ! Δυνατό σεισμό , ράγισαν και οι εκκλησίες !

-Σας κούνησε γερά δηλαδή !σας ξύπνησε όμως ;

-Μας ξύπνησε , μας ξύπνησε γέροντα !

-Όμως πάλι θα κοιμηθείτε.

-Ναι , ναι , γέροντα.

-Και δω βλέπει κανείς την ευσπλαχνία του Θεού . Γυρίζει το κουμπί μέχρι το πέντε , δεν το γυρίζει παρά πάνω , θα μπορούσε να πάει μέχρι το δώδεκα και δε έμενε τίποτα όρθιο . Γυρίζει το κουμπί , μέχρι εκεί που θα ωφελήσει .

Ο Θεός θα μπορούσε να κάνει όλους τους ανθρώπους μέσα σε τρία λεπτά να μετανοήσουν , αν γύριζε ας πούμε το κουμπί και έκανε σεισμό σε όλη την γη . Αμέσως θα φώναζαν όλοι «ήμαρτον , ήμαρτον» και θα κάναν προσευχές και τάματα . Μετά από μια βδομάδα όμως …. Θα τρέχαν πάλι στα μπουζούκια .

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε , Σελ: 142


 • 181….οι Τούρκοι είναι βάρβαρος λαός …Πα ,πα . Όταν σφάζαν τους Αρμένιους , για τρεις μέρες , μύριζε ολόκληρη η πόλη σαν σφαγείο …Οι Έλληνες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους , δεν τολμούσε να βγει κανείς στον δρόμο , φωνάζανε , σκοτώνανε …, τρεις ολόκληρες μέρες .

-Ποιοι γέροντα ; Ο Τούρκικος στρατός ;

-(με έμφαση)Όχι μόνο ο στρατός αλλά και ο κόσμος , οι Τούρκοι και οι γέροι ακόμα. Βλέπεις ο άλλος πήγαινε και έσφαζε το γείτονα του , που είχαν ζήσει τόσα χρόνια δίπλα-δίπλα …Βάρβαρος λαός …έχουν κάνει πολλά …γι΄αυτό θα πληρώσουν , θα λειτουργήσουν οι πνευματικοί νόμοι , έχουν τα κόλλυβα τους στο ζωνάρι .

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε , Σελ: 164


ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ , Ιερομονάχου Ισαάκ


 • «Θα πάρουμε την Πόλη»
Mια ομάδα μαθητών της Αθωνιάδος Σχολής συμφώνησαν να ρωτήσουν τον Γέροντα αν θα πάρουμε την Πόλη και αν θα ζουν και οι ίδιοι τότε .

Πήγαν στο καλύβι του , πήραν κέρασμα , αλλά ντρέπονταν να ρωτήσουν . Ο ένας έκανε νόημα στον άλλο και τελικά κανείς δεν τολμούσε να κάνει την ερώτηση . Τότε τους λέγει ο Γέροντας : «Τι είναι , βρε παλληκάρια; Τι θέλετε να ρωτήσετε ; Για την Πόλη ; Θα την πάρουμε και θα ζείτε κιόλας » .

‘Ένα παιδί μετέφερε τα λόγια του Γέροντα στον δάσκαλο Κωνσταντίνο Μαλλίδη , που ήταν καλός χριστιανός και θερμός πατριώτης . Αυτός ήρθε με ενδιαφέρον να βεβαιωθεί καλύτερα από τον ίδιο τον Γέροντα , και ρώτησε για την Πόλη . Ο Γέροντας του απάντησε : «Άστα αυτά ,Κώστα, δεν είναι για μας αυτά. Εμείς για άλλη Πόλη πρέπει να ετοιμαζόμαστε » .

Αυτά ήταν προσημάνσεις για τον επικείμενο θάνατο τους , γιατί πράγματι δεν άργησε να φύγη πρώτα ο Κώστας και ύστερα ο Γέροντας , για την αληθινή και ουράνια Πατρίδα μας , «την καινήν πόλιν» , την άνω Ιερουσαλήμ.

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου , Σελ:316 • Υπέρ του γένους και της Πατρίδος


Υπερασπιζόμενος την ελληνικότητα της Μακεδονίας , ανήρτησε στο Αρχονταρίκι του το κείμενο του προφήτου Δανιήλ που αναφέρεται στον βασιλέα των Ελλήνων Αλέξανδρο και δίπλα του μια μεγάλη χάρτινη εικόνα ενός Αγγέλου από Σερβικό Μοναστήρι , να δείχνη το κείμενο.

Παρομοίαζε το κράτος των Σκοπίων με οικοδόμημα που είναι κτισμένο με τούβλα και με φαρσαλινούς χαλβάδες , που είναι κομμένοι σε σχήμα τούβλων που είναι κάποτε να καταρρεύση .

Το βιβλίο του πρώην υπουργού Βορείου Ελλάδος κ.Νικολάου Μάρτη , «Η πλαστογράφηση της Μακεδονίας », όταν το διάβασε , τον ενθουσίασε. «Δόξα τω Θεό» , είπε , «υπάρχουν και πατριώτες» . Πήρε πολλά βιβλία και τα μοίραζε ευλογία . Έγραψε και ένα επαινετικό ποιηματάκι , το οποίο ο κ.Μάρτης συμπεριέλαβε σε νέα έκδοση του βιβλίου του .

Για την Τουρκία διεκήρυσσε με βεβαιότητα : «Θα διαλυθεί , και οι μεγάλες δυνάμεις θα μας δώσουν την Πόλη. Όχι επειδή μας αγαπούν αλλά γιατί θα οικονομήσει ο Θεός τα πράγματα έτσι , ώστε το συμφέρον τους θα είναι να την έχουμε εμείς . Θα λειτουργήσουν οι πνευματικοί νόμοι . Οι Τούρκοι έχουν να πληρώσουν πολλά , από αυτά που έχουν κάνει . Αυτό το Έθνος θα καταστραφεί , διότι δεν προήλθε με την ευλογία του Θεού. Τα κόλλυβα τους τα έχουν στο ζωνάρι τους (δηλαδή πλησίασε το τέλος τους) . Ο Άγιος Αρσένιος έλεγε πριν την Ανταλλαγή: ¨Την πατρίδα μας θα την χάσουμε, αλλά πάλι θα την βρούμ娻 .

Ρωτήθηκε ο Γέροντας , πότε θα ελευθερωθεί η Κύπρος , και απάντησε : « Η Κύπρος θα ελευθερωθεί, όταν μετανοήσουν οι Κύπριοι . Να κάνετε πνευματικές βάσεις για να διώξουν τις βάσεις των Τούρκων, των Άγγλων και των Αμερικανών». Έβλεπε δηλαδή το Κυπριακό ως πνευματικό θέμα , όχι ως εθνικό ή πολιτικό , και ότι η λύση του θα προέλθει από την μετάνοια του λαού και την προσευχή .

Βλέποντας τον από Ανατολάς κίνδυνο για την Θράκη , μετέβη στην Κομοτηνή για να στηρίξη εκχριστιανισθέντες Μουσουλμάνους . Ήθελε να παραμείνει μαζί τους για ένα διάστημα για να βοηθήσει .

Στα θέματα της πατρίδος δεν ήθελε οι Χριστιανοί να είναι αδιάφοροι . Πολλοί λυπόταν που έβλεπε πνευματικούς ανθρώπους να επιζητούν να βολευθούν οι ίδιοι και να μην ενδιαφέρονται για την πατρίδα . Ο καημός του και η απορία του ήταν πως οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται που οδηγούμαστε . Ο ίδιος από παλαιά διέβλεπε την σημερινή κατάσταση και ανησυχούσε , αλλά δεν διέσπειρε τις ανησυχίες του στον κόσμο. Έλεγε : «Από το κακό που επικρατεί σήμερα θα βγει μεγάλο καλό.»

Λυπόταν για την πνευματική κατάπτωση των πολιτών . Μιλούσε αυστηρά για αυτούς που ψήφιζαν αντιχριστιανικούς νόμους . Λυπήθηκε για την αλλαγή της γλώσσας και είπε : «Η επόμενη γενιά θα φέρει Γερμανούς να μας μάθουν την γλώσσα μας , και τα παιδιά μας θα μας φτύνουν» . Έγραφε σε επιστολή του : «Αυτοί που κατάργησαν τα Αρχαία πάλι θα τα ξαναφέρουν» .

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου , Σελ : 699
-->

«Το μεγάλο μυστικό του Γέροντα Παϊσίου»                        Μ. Μιχαήλ

Για την Βόρειο Ήπειρο
Οι Βορειοηπειρώτες να μην φοβούνται, επειδή κάποια μέρα θα ελευθερωθούνε από κάποια παλικάρια. Οι ελευθερωτές δεν θα καταλαβαίνουν από πολιτικές και θα μπουν μέσα για να βοηθήσουν. Οι πολιτικοί από τη μία θα χαρούν κι αυτοί από την άλλη όμως είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να ενεργήσουν. Οι άλλες χώρες θα το δεχτούν και θα πουν ότι αφού έγινε, τώρα δεν μπορεί να αλλάξει. Γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβούνται οι Βορειοηπειρώτες, επειδή λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι. Ο πόνος για την Βόρειο Ήπειρο είναι μεγάλος, επειδή ήμασταν μια οικογένεια και μας χώρισαν. Είναι σαν να λες κάποια από τα παιδιά σου να χωριστούν από τα άλλα. 
ΠΑΪΣΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ &ΔΙΔΑΧΕΣ
Δ.Δ.ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- Δ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΤΗΣ


 • Ο εκ πενίας βασιλεύς.
Ρωτούσαν τον γέροντα : «Τελικά , Κωνσταντίνος ή Ιωάννης θα την πάρει την Πόλη; ». Και το ρωτούσαν αυτό , επειδή μια προφητεία λέει ότι ο εκ πενίας βασιλεύς θα λέγεται Ιωάννης , ενώ άλλη λέει ότι την Πόλη Κωνσταντίνος την παρέδωσε , Κωνσταντίνος θα την πάρει .Ο γέροντας τότε χαμογελώντας έλεγε : «Είστε ανυπόμονοι . Θα τα δείτε με τα μάτια σας . Τα κράτη έχουν και πρωθυπουργούς και στρατηγούς , όχι μόνο βασιλιάδες ».
Παϊσίου Μοναχού Προφητείες & Διδαχές , Σελ: 434

 • Για τα Σκόπια
«Τι θα γίνει , γέροντα , με την Μακεδονία ; ». «Το είπε ο Άγιος Κοσμάς » , έλεγε ο γέροντας . «Φως φανάρι είναι . Αυτοί ούτε δύναμη ούτε δίκιο έχουν . Πολλά χωριά θα καταστραφούν, αλλά στις τρεις χώρες μια θα μείνει » .
Οι Ρώσοι θα έχουν συμμάχους ;
Ρωτούσαν τον γέροντα αν οι Ρώσοι θα έχουν συμμάχους ή θα πολεμήσουν την Δύση μόνοι τους κι έλεγε ο γέροντας : «Βέβαια και θα έχουν . Τώρα δεν φαίνονται , αλλά σύντομα θα τους δουν όλοι και θα είναι όσοι οι κόκκοι της άμμου » .
Παϊσίου Μοναχού Προφητείες & Διδαχές , Σελ: 438

 • Αλίμονο στα κράτη του βορρά
Ένα πρωινό πριν αρκετά χρόνια , καθώς καθόταν ο γέροντας στο προαύλιο του κελιού με πέντε –έξι επισκέπτες – προσκυνητές , είπε ξαφνικά : «Αλλοίμονο στα κράτη του Βορρά ». Ένας από τους παρευρισκόμενους ρώτησε με περιέργεια : «Θα πέσει φτώχια εκεί γέροντα ;» , επειδή μιλούσαν για την οικονομική κατάσταση στον κόσμο . «Φωτιά θα πέσει απ΄ τον ουρανό», απάντησε ο γέροντας . Επειδή ακόμα ήταν η εποχή του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Σ.Σ.Δ , ρώτησε ένας άλλος : «Θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος; Θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ τους Πολωνούς , τους Τσεχοσλοβάκους και τους Λευκορώσους και τους Γερμανούς οι Ρώσοι ; » .
Ο γέροντας κούνησε το κεφάλι του και είπε : «Όλοι θα παρατήσουν τους Ρώσους και θα πάνε με τους Εβραίους της Αμερικής . Οι Ρώσοι θα τους κάψουν »
Παϊσίου Μοναχού Προφητείες & Διδαχές , Σελ: 443
ΣΚΕΥΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ, Ιερομονάχου Χριστοδούλου Αγγελόγλου


 • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΤΟΥΣ

Κάποτε ένας ευλαβής χριστιανός πήρε την απόφαση να μην ντραπεί τον Γέροντα και να τον «εκμεταλλευτεί» με τις πιο δύσκολες ερωτήσεις . Τον ρώτησε ,λοιπόν , για θέματα εσχατολογικά . Ήταν η εποχή , που ακουγόντουσαν πολλά για τον αντίχριστο , κυκλοφορούσαν πολλά βιβλία και η σύγχυση που επικρατούσε ήταν έντονη . Ευτυχώς εκείνο τον καιρό ο Γέροντας έγραψε το φυλλάδιο «Τα σημεία των καιρών» και διευκρίνισε κάπως τα πράγματα, γιατί αλλιώς πολλοί θα ήταν μπερδεμένοι ακόμα και σήμερα .(Το φυλλάδιο αυτό δημοσιεύεται και στο βιβλίο «Ο Γέρων Παΐσιος».)

Καταρχήν συμβούλευσε τον αδελφό να μην ασχολείται πολύ με τα εσχατολογικά ζητήματα , γιατί αν – ας πούμε – τον χτυπήσει ένα αυτοκίνητο και πεθάνει , τότε ήδη έγινε για κείνον ή Δευτέρα Παρουσία . Στη συνέχεια , επειδή ο αδελφός σε συζητήσεις , που έκανε – με καλό πάντα , βέβαια λογισμό –συνήθιζε να μιλά για αναμενόμενα θλιβερά γεγονότα , που διάβαζε σε διάφορα βιβλία και έτσι κατά κάποιο τρόπο τρόμαζε τους συνομιλητές του, ο Γέροντας , αν και προηγουμένως δεν του ΄χε αναφέρει τίποτα σχετικά ο αδελφός , του είπε :

-Να προσέχεις και να μην φοβίζεις τα παιδιά !

Σε ερώτηση για τις δύο Πασχαλιές , είπε ότι ήταν το 1912, που ελευθερώθηκε η Μακεδονία μας . Είπε , ακόμα , για ορισμένες προφητείες ότι ο τρόπος που μας παραδίδονται παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες – διασώζονται προφορικά ή σε μισοκατεστραμμένα φύλλα χαρτιού – γι΄αυτό συχνά διαπιστώνονται κενά ή είναι μπερδεμένες .

Σε λίγο ήλθαν και άλλοι επισκέπτες κι εξέκκλιναν την συζήτηση σε άλλα θέματα προς μεγάλη στενοχώρια του αδελφού . Πρόλαβε , όμως , ο Γέροντας να πει και ορισμένα πράγματα για τους Τούρκους .

-Πολλοί Έλληνες φοβούνται τους Τούρκους , επειδή ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια . Αυτό , όμως δεν έχει καμία σημασία . Η ουσία είναι ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του , γιατί βρίσκει και τον Θεό βοηθό . Με τους εχθρούς μας , όμως , συμβαίνει ότι και με τους λύκους :

Ένας λύκος , όταν πλησιάζει σε κάποιο κοπάδι με πρόβατα , έρχεται σιγά-σιγά , για να μην τον πάρουν χαμπάρι . Κι ενώ είναι άγριος και δυνατός , επειδή αισθάνεται ένοχος , με το πρώτο γάβγισμα κι ενός κουταβιού ακόμα σκιάζεται και φεύγει μακριά. Η συναίσθηση της ενοχής του τον κάνει να φοβάται ακόμα και το γάβγισμα του μικρού , αδύναμου κουταβιού . Το ίδιο παθαίνουν και οι Τούρκοι . Κι εκείνοι νιώθουν ένοχοι . Επειδή δεν είναι δικά τους τα μέρη , σκιάζονται . Και σε ένα πόλεμο ο φόβος το πεσμένο ηθικό και η ενοχή είναι ο πιο μεγάλος εχθρός . Είπε , μάλιστα ότι οι Τούρκοι δεν έχουν πολλές μέρες ακόμα . Συμπλήρωσε επί λέξει :

-Οι Τούρκοι τα κόλλυβα (για το μνημόσυνο τους) τα έχουν στο ζωνάρι τους!

Σκεύος εκλογής , Σελ :87
 • ΕΤΣΙ , «ΕΥΓΕΝΙΚΑ», ΘΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ένας αδελφός ρώτησε τον Γέροντα για τα γεγονότα στη Σερβία και εκείνος μεταξύ άλλων είπε :

-Οι Ευρωπαίοι τώρα κάνουν χάρη στους Τούρκους και ανεξαρτοποιούν τα κρατίδια όπου ζουν μουσουλμάνοι (Βοσνία , Ερζεγοβίνη). Βλέπω όμως να διαλύουν την Τουρκία με ευγενικό τρόπο : θα ξεσηκωθούν οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι και θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι να ανεξαρτητοποιηθούν και τα έθνη αυτά . Θα πουν τότε στην Τουρκία : Εμείς σου κάναμε το χατίρι εκεί , πρέπει τώρα κατά τον ίδιο τρόπο να ανεξαρτητοποιηθούν οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι. Έτσι , «ευγενικά» , θα κομματιάσουν την Τουρκία .

Ο Άγιος Αρσένιος στα Φάρασα έλεγε στους πιστούς ότι θα χάσουν την πατρίδα , αλλά σύντομα θα την ξαναπάρουν .

Σκεύος εκλογής , Σελ : 143 • ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


Σήμερα το να διαβάζει κανείς τους προφήτες είναι σαν να διαβάζει εφημερίδα , τόσο ξεκάθαρα είναι γραμμένα . Εμένα ο λογισμός μου , μου λέει ότι θα συμβούν πολλά πράγματα : Οι Ρώσοι θα καταλάβουν την Τουρκία , η δε Τουρκία θα εξαφανιστεί από τον χάρτη , γιατί το 1/3 των Τούρκων θα γίνουν χριστιανοί , το 1/3 θα αφανιστούν και το 1/3 θα τραβηχτεί προς την Μεσοποταμία.

Η Μέση Ανατολή θα γίνει γήπεδο πολέμων , στους οποίους θα λάβουν μέρος οι Ρώσοι . Θα χυθεί πολύ αίμα και μάλιστα οι Κινέζοι θα περάσουν τον Ευφράτη ποταμό έχοντας 200.000.000 στρατό και θα βαδίζουν προς τα Ιεροσόλυμα. Χαρακτηριστικό σημάδι ότι πλησιάζουν τα γεγονότα αυτά θα είναι το γκρέμισμα του τεμένους του Ομάρ , αφού το γκρέμισμα του θα σημάνει την έναρξη των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ναού του Σολομώντος , ο οποίος παλιά ήταν κτισμένος σε εκείνο ακριβώς το μέρος .

Στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος πόλεμος μεταξύ των Ρώσων και των Ευρωπαίων και θα χυθεί πολύ αίμα . Η Ελλάδα δεν θα έχει πρωτεύοντα ρόλο σ΄αυτόν τον πόλεμο , αλλά θα της δοθεί η Κωνσταντινούπολη , όχι επειδή θα μας ευλαβούνται οι Ρώσοι αλλά επειδή δεν θα βρίσκουν καλύτερη λύση και θα καταλήξουν σε αυτήν την συμφωνία με την Ελλάδα , μια και θα τους πιέζουν οι δύσκολες τότε περιστάσεις . Ο στρατός ο Ελληνικός ούτε καν που θα προλάβει να πάει εκεί και η Πόλη θα του έχει δοθεί . Οι Εβραίοι , επειδή θα έχουν δύναμη και βοήθεια από τον Ευρωπαίο …….ηγέτη , θα αποθρασυνθούν και θα επιδεικνύονται με αναίδεια και υπερηφάνεια και θα προσπαθήσουν να κυβερνήσουν την Ευρώπη . Τότε τα 2/3 των Εβραίων θα γίνουν χριστιανοί ……

Σκεύος Εκλογής , Σελ: 206


 • Μια παρέα προσκυνητών συνεννοήθηκαν να παρακαλέσουν τον Γέροντα να τους μιλήσει για τη Κωνσταντινούπολη . Σε λίγο ο Γέροντας επέστρεψε και προς έκπληξη όλων , πριν προλάβουν να τον ρωτήσουν τίποτα – δείχνοντας έτσι ότι το πνευματικό του «ραντάρ» είχε αντιληφθεί την σκέψη τους – τους λέει :

Γέροντας : Τι λέτε , θα την πάρουμε την Πόλη ;

Η παρέα μένει άναυδη και δεν μιλά καθόλου .

Γέροντας : Για πέστε μου , θα την πάρουμε την Πόλη ;

Η παρέα συνεχίζει έκπληκτη να μην μιλά .

Γέροντας (αστειευόμενος): Παλικάρια της φακής ………

Θεόδωρος : Θα την πάρουμε , Γέροντα .

Γέροντας : Δόξα σοι ο Θεός (Κάνει τον σταυρό του , γυρίζοντας προς την ανατολή και βλέποντας προς την Πόλη)

Δημήτριος : Αν είναι από τον Θεό , Γέροντα , ευλογημένο , θα την πάρουμε .

Γέροντας : Ναι , είναι από τον Θεό! Θα την πάρουμε ! Όχι πως θα την πάρουμε εμείς αλλά θα μας την δώσουν σαν λύση σε εμάς , διότι αυτό θα νομίζουν πως είναι το συμφέρον τους .

Δημήτριος : Γέροντα , θα διαρκέσει πού αυτό το κακό ;

Γέροντας : Μπόρες , μπόρες θα΄ναι ! Θα δώσουμε όμως εξετάσεις .

Δημήτριος : Γέροντα , θα υπάρχουν ηγέτες κατάλληλοι ;

Γέροντας : Θα οικονομήσει ο Θεός . Σε αυτόν τον πόλεμο όλοι θα γυρίσουν νικημένοι . Ο ελληνικός στρατός θα είναι νικητής .Γήπεδο θα΄ναι η Παλαιστίνη , τάφος τους η Νεκρά Θάλασσα . Αυτό θα είναι το πρώτο ημίχρονο . Αλλά , υπάρχει και δεύτερο ημίχρονο : Μετά τα γεγονότα αυτά ο άνθρωπος θα φτάσει σε αδιέξοδο και τότε όλοι θα ζητούν να μάθουν για το Ευαγγέλιο και τις Γραφές . Ο Χριστός θα λυπηθεί τον κόσμο και θα δείξει ένα σημείο , για να πιστέψουν. Τότε θα ψάχνει κανείς να βρει άπιστο .

Δημήτριος : Γέροντα , το απολυτίκιο του προφήτου Ηλιού λέει ότι είναι ο δεύτερος πρόδρομος της Παρουσίας Χριστού . Αυτός ,καθώς είναι γνωστό, δεν κοιμήθηκε , όπως επίσης και ο Ενώχ . Θα έρθει ο προφήτης Ηλίας στην γη;

Γέροντας (χαμογελώντας ): Ο προφήτης Ηλίας τροχάει και ετοιμάζει την μαχαίρα του! Και μάλιστα πρώτα θα αρχίσει από τους Πατριάρχες, δεσποτάδες , παπάδες και μοναχούς !

Νικόλαος : Και λαϊκούς .

Γέροντας : Τα δικά σας είναι αγνοήματα , ενώ τα δικά μας είναι αμαρτήματα . Έτσι δεν λέει η ευχή της θείας λειτουργίας ; «Υπέρ των εμών αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων ». Ο προφήτης Ηλίας τροχάει το μαχαίρι του , όμως θέλει πολύ προσοχή , γιατί μερικά πράγματα αλλιώς τα λένε οι Πατέρες και αλλιώς τα ερμηνεύει ο κόσμος , όπως , ας υποθέσουμε , τα εξαμίλια που αναφέρει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός . (Οι Τούρκοι θα φύγουν , αλλά θα ξανάρθουν πάλι και θα φτάσουν ως τα εξαμίλια . Στο τέλος θα τους διώξουν ως την Κόκκινη Μηλιά . Από τους Τούρκους το 1/3 θα σκοτωθεί , το άλλο 1/3 θα βαπτιστεί και μονάχα το υπόλοιπο 1/3 θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά ). Κανένας δεν μπόρεσε να το εξηγήσει , όλοι το ερμηνεύουν λανθασμένα . Εξαμίλια υπάρχουν στον Λαγκαδά , στο Κιλκίς , στην Θράκη , στην Κόρινθο, μα κανένας δεν ξέρει ότι αυτά που λέει είναι τα εξαμίλια των χωρικών υδάτων. Δεν διαβάζετε τους προφήτες , στον Ιωήλ , στον Ζαχαρία , στον Ιεζεκιήλ, στον Δανιήλ ; Τα λένε όλα .Για επτά χρόνια στην Παλαιστίνη δεν θα καίνε ξύλα , αλλά μπαστούνια , αλλά που να ξέρετε εσείς από μπαστούνια και ξύλα ! Εσείς έχετε τώρα στα σπίτια σας καλοριφέρ(χαμογελώντας) , ενώ εγώ εδώ καίω ακόμα ξύλα στο τζάκι και έτσι ξέρω από αυτά .

(Πρόκειται για την προφητεία του προφήτη Ιεζεκιήλ 39 , 9-10 : «και εξελεύσονται οι κατοικούντες τας πόλεις Ισραήλ , και καύσουσιν εν τοις όπλοις , πέλταις και κοντοίς και τόξεις και τοξεύμασι και ράβδοις χειρών και λόγχαις , και καύσουσιν εν αυτοίς πυρ επτά έτη , και ου μη λάβωσι ξύλα εκ του πεδίου ουδέ μη κόψωσιν εκ των δρυμών , αλλ΄ ή τα όπλα κατακαύσουσι πυρί , και προνομεύσουσι τους προνομευσαντας αυτούς και σκυλεύσουσι τους σκυλεύσαντας αυτούς , λέγει Κύριος . »)

Χρήστος : Οι Εβραίοι …….

Γέροντας : Ένας ευσεβής Ιορδανός μου είπε ότι οι Εβραίοι έχουν σκάψει από κάτω από το τέμενος του Ομάρ , σε πολλά μέτρα βάθος ένα τούνελ και θέλουν να καταστρέψουν το τέμενος ,για να κτίσουν το Ναό του Σολομώντος, γιατί τότε λένε αυτοί ότι θα έρθει ο μεσσίας τους , δηλαδή ο αντίχριστος . Τότε θα λένε οι Άραβες στους χριστιανούς : Δεν λέτε εσείς , οι χριστιανοί , ότι ο Μεσσίας έχει έρθει ; Τι λένε τώρα αυτοί εδώ , οι Εβραίοι ;

Ο Γέροντας , αφού πρόσφερε και στους τελευταίους επισκέπτες που ήρθαν εκείνη την στιγμή κέρασμα , ξαναρωτά έναν απ΄αυτούς :

Γέροντας : Θα την πάρουμε την Πόλη ; Τι , λες ;

Χρήστος : Εγώ θα πάω για την Βόρειο Ήπειρο .

Γέροντας : Την Πόλη να πάρουμε , την Βόρειο Ήπειρο και επτά άτομα την παίρνουμε!

Χρήστος : Επτά και εγώ οκτώ !

Γέροντας : Πάρτηνα ! Και εγώ θα μεταφέρω τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , τα οποία είναι και βαριά! Τι να πούμε , βρε παιδιά , όλα τα λένε και τα γράφουν τα βιβλία μας (της Εκκλησίας) , αλλά ποιος τα διαβάζει ; Ο κόσμος χαμπάρι δεν παίρνει . Κοιμάται με τα τσαρούχια !

Δημήτριος : Αυτά , Γέροντα , είναι σημεία των καιρών ;

Γέροντας : Σημεία , σημεία των καιρών , δεν βλέπετε ……Πρέπει να΄ναι βόιδι – να με συγχωρείτε – κανείς , για να μην καταλαβαίνει με όλα αυτά που γίνονται ……Πολλοί από τους άγιους πατέρες θα ευχόντουσαν να ζήσουν στην εποχή μας , γιατί είναι εποχή ομολογίας . Οι καιροί είναι δύσκολοι , αλλά δεν το καταλαβαίνουμε. Κοιμόμαστε με τα τσαρούχια . Θα ρωτάνε σε λίγο για τους χριστιανούς , όπως παλαιότερα ρωτούσαν για τα πολιτικά φρονήματα .

Νικόλαος : Θα μας κάνουν φάκελο , Γέροντα ;

Γέροντας : Α , μπράβο! Φακέλους .

Δημήτριος : Γέροντα , η Ελλάδα θα πάθει κακό ;

Γέροντας :Πολλές μπόρες πέρασε η Ελλάδα , αδικήθηκε πολύ . Αλλά όμως μπόρες θα΄ναι ! Η Ελλάδα δεν θα πάθει τίποτε , γιατί την αγαπάει ο Θεός . Στην Μικρά Ασία έχουμε πολλά άγια λείψανα . Θα πάρουμε την Αγία Σοφία και θ΄ανοίξει και η πύλη . Αυτήν την πύλη δεν την ξέρει κανείς …….να δούμε τι θα γίνει όμως ; Οι μιναρέδες τι θα γίνουν μετά ;

Νικόλαος : Θα τους γκρεμίσουμε !

Θεόδωρος : Θα τα κάνουμε , Γέροντα , καμπαναριά !

Γέροντας : (χαριτολογώντας) : Όχι , θα γίνουν στύλοι για τους στυλίτες και θα κρέμονται τα κομποσκοίνια μέχρι κάτω !

Δημήτριος : Γέροντα , ο ηγέτης αυτός του πολέμου θα είναι Εβραίος ;

Γέροντας : Ναι Εβραίος θα΄ναι . Θα συνεργαστεί πολύ και ο πάπας , γιατί όλα τα παιδιά του διαβόλου θα τα θεωρεί δικά του και θα τους υποδεικνύει ν΄ακολουθούν τον αντίχριστο. Γι΄αυτό κι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είπε : «τον πάπα να καταράσθε , διότι αυτός θα είναι η αιτία .» Ο Άγιος εννοούσε αυτόν τον πάπα της συγκεκριμένης εποχής , που θα βοηθήσει στην ανάδειξη του αντιχρίστου . Οι άλλοι πάπες σε σχέση με εκείνον θα φαίνονται σαν καλοί.

Σκεύος Εκλογής , Σελ :219


 • «ΘΑ ΖΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ! »


Μια ομάδα μικρών μαθητών από την Αθωνιάδα Σχολή κατηφόριζαν για τον Γέροντα . Τους απασχολούσε ένα θέμα : Άκουγαν ότι ο Γέροντας σε κάποιους είχε πει ότι θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη . Ήθελαν όμως να το ακούσουν και αυτοί από το ίδιο του το στόμα και μάλιστα διερωτώντο αν θα ζουν και αυτοί όταν θα την πάρουμε .Έλεγαν , λοιπόν , στο δρόμο μεταξύ τους ότι κάποιος θα έπρεπε να ρωτήσει τον Γέροντα για το θέμα αυτό καθώς θα συζητούσαν . Πήγαν , λοιπόν , εκεί και κάθισαν μαζί του , δεν τόλμησε όμως κανείς να του κάνει αυτήν την ερώτηση . Σηκώθηκαν πήραν την ευχή του και καθώς έστριψαν , για να βγουν στο μονοπάτι , ο Γέροντας , ξεπροβοδίζοντας τους , χαμογελώντας τους είπε :

-Και να ξέρετε : Και στην Κωνσταντινούπολη θα την πάρουμε και θα ζείτε και εσείς εκείνον τον καιρό !

Οι μαθητές έμειναν εμβρόντητοι από τα λεγόμενα του και θαύμαζαν για την Χάρη που είχε και επληροφορείτο απ΄αυτήν τα πάντα , αλλά και για ότι τους πληροφόρησε ότι στην γενιά την δική τους θα γίνουν όλα αυτά τα φοβερά πράγματα .

Σκεύος Εκλογής , Σελ:267


 • «Θα τα δείτε , θα τα δείτε »


Ο κύριος Δ…. Κ…. , από την Κ…. , είχε επισκεφθεί τον Γέροντα . ……………

Και συνέχισε ο Γέροντας :

-Να γνωρίζεις ότι και η Τουρκία θα διαλυθεί . Θα γίνει πόλεμος σε δύο ημίχρονα . Εμείς θα είμαστε νικητές , γιατί είμαστε ορθόδοξοι .

-Γέροντα , με τον πόλεμο δεν θα πάθουμε εμείς κακό ;

-Ε , το πολύ –πολύ κανα-δυό νησιά να πειράξουν αυτοί , αλλά εμάς θα μας δώσουν και την Κωνσταντινούπολη . Θα τα δείτε , θα τα δείτε !

Παρών στην συζήτηση ήταν και ο γιος του κυρίου Δ……

Σκεύος Εκλογής , Σελ:289


 • Στον κύριο Δ….Κ…. ο Γέροντας είπε :

- Η Τουρκία θα διαμελιστεί . Εμείς επειδή είμαστε ορθόδοξοι ότι δεν θα πάθουμε κακό , το πολύ κανα – δυο νησιά μας να πειράξουν . Εκ των πραγμάτων όμως θα αναγκασθούν να μας δώσουν την Κωνσταντινούπολη.

Σκεύος Εκλογής , Σελ:309

Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ, Ιερομονάχου Χριστοδούλου Αγγελόγλου • Δεν θα κάνουν χωριό στην ΕΟΚ , γιατί είναι έθνη με διαφορετικές παραδόσεις.

Ο Γέρων Παΐσιος , Σελ : 183 • Στην Λιτανεία της Φοβεράς Προστασίας το 1992 , την ομπρέλα της Παναγίας την κρατούσε ο ανθυπασπιστής της Μοίρας Καταδρομών , Β.Τ. , από τα Ιωάννινα. Όπως προχωρούσαμε , δεξιά του ήμουν εγώ και αριστερά του ο Γέροντας , ο οποίος κάποια στιγμή είπε στον αξιωματικό :
  -Άντε , εύχομαι με το καλό να είσαι σημαιοφόροςκαι στην Πόλη (Κων/πολη) , που θα μπούμε :
  Και γυρνώντας προς τα εμένα μου είπε :
  - Άκουσες τι είπα ;
  - Ναι , Γέροντα το άκουσα . Αμήν του απάντησα .
  Τότε γέλασες εκείνος και πρόφερε το χαρακτηριστικό του επιφώνημα .
  - Α! (εντάξει , δηλαδή) .
  Μια μέρα αργότερα κατέβηκα από το κελί του και τον ρώτησα σχετικά με την Πόλη και μου είπε:
  - Την Κωνσταντινούπολη θα την πάρουμε πίσω , αλλά όχι εμείς . Εμείς , έτσι όπως κατάντησε η πλειονότητα της νεολαίας μας , δεν είμαστε ικανοί για τέτοια . Όμως ο Θεός θα οικονομήσει να πάρουν άλλοι την Πόλη και να την δώσουν σε εμάς , σαν λύση στο πρόβλημα τους .

Ο Γέρων Παΐσιος , Σελ :209


 • Ο Θεός μας ανέχεται σαν έθνος , όχι λόγω της καλοσύνης μας , αλλά επειδή έχουμε την ορθή πίστη (ορθοδοξία) . Έτσι , αν και όλοι μας μισούν , ο Θεός δεν μας αφήνει να πάθουμε κάτι κακό .

Ο Γέρων Παΐσιος , Σελ : 253ΤΕΛΟΣ, ΚΑΙ ΤΩ ΕΧΟΝΤΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΡΩΝ ΜΟΝΩ ΑΛΗΘΙΝΩ ΘΕΩ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΩ, ΠΑΣΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΑΜΗΝ
27 σχόλια :

Ανδρέας Ιατρίδης είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όσα παραθέτεις. Υπάρχουν άλλες πηγές και ιδιαιτέρως βίντεο με τον π. Παΐσιο διαθέσιμα;

Christina Kazazi είπε...

Μπράβο! Πότε θα την πάρουμε την πόλη; Την Σμύρνη θα την πάρουμε;

Ανώνυμος είπε...

Προς τους υπεύθυνους αυτού του ιστολογίου ( blog ).
Εφόσον ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια στο διαδίκτυο, αποκλειστικά και μόνο για το καλό των καλοπροαίρετων ανθρώπων, ο παντοδύναμος Θεός να σας ενισχύει, να σας οδηγεί και να σας προστατεύει από τους εχθρούς της Αλήθειας.

Ανώνυμος είπε...

Xerome kai efhome O Theos na mas a3iwsei olous tous ellines na doume tin Poli eleftheri kai na efhome na na epistrepsoune oi Ellines opws lene oi Profities me Thelima theou pisw ston Theo stin Ekklisia kai pateres pou amartisane na zitisioune sihwresi na metanoisoune gia na dwsoune kai afti me tin sira tous to kalo paradigma pros ton Elliniko Ethnos

TISH είπε...

Μοναχός Γέροντας Παΐσιος o Αγιορείτης 1924-1994

Για το μελλον της Ελλαδας
Σε καποιον που ανησυχουσε για τις εχθρικες επιβουλες εναντιον της πατριδος. Εδωσε της εξης ελπιδοφορο απαντηση : ..Κι αν μου πουν οτι δεν υπαρχη Ελληνας, εγω δεν ανησυχω. Μπορει ο θεος να αναστησει εναν Ελληνα. Φτανει ακομα και ενας... Ακομη πιστευε : ..Και ενας Χριστιανος να μεινει μονο, ο Χριστος θα κανει το σχεδιο Του.. Οταν οι αλλοι μιλουσαν για δυσαρεστες μελλοντικες εξελιξεις στο Εθνος και εσπερναν τον φοβο, ο Γεροντας μετεδιδε αισιοδοξια και ελπιδα. Μιλουσε για αναστημενη Ελλαδα και για ανακτηση της Αγια – Σοφια. ..Υπαρχει και Θεος. Τον Θεο που τον εχεις βαλει..; ειπε σε καποιον κληρικο που εβλεπε το μελλον της Πατριδας ζοφερο.

Για τα σκοπια
Παρομοιαζε το κρατος των σκοπιων με οικοδομημα που ειναι κτισμενο με τουβλα και Φαρσαλινους χαλβαδες, που ειναι κομμενοι σε σχημα τουβλα και που ειναι φυσικο καποτε να καταρρευσει.

Για τη Τουρκια
Για την Τουρκια διακηρυσσε με βεβαιοτητα : ..θα διαλυθει και οι μεγαλες δυναμεις θα μας δωσουν την πολη. Οχι επειδη μας αγαπουν, αλλα γιατι ο Θεος θα οικονομησει τα πραγματα ετσι, ωστε το συμφερον τους να ειναι να την εχουμε εμεις. Θα λειτουργησουν οι πνευματικοι νομοι. Οι Τουρκοι εχουν να πληρωσουν πολλα, απο αυτα που εχουν κανει. Αυτο το εθνος θα καταστραφει γιατι δεν προηλθε με την ευλογια του Θεου. Τα κολλυβα τους τα εχουν στο ζωναρι τους (δηλαδη πλησιασε το τελος τους).

Για την Κυπρο
Ρωτηθηκε ο Γεροντας, ποτε θα ελευθερωθει η Κυπρος και απαντησε : ..Η κυπρος θα ελευθερωθει, οταν μετανοησουν οι Κυπριοι. Να κανετε πνευματικες βασεις για να διωξουν τις βασεις των Τουρκων, των Αγγλων και των Αμερικανων... Εβλεπε δηλαδη το Κυπριακο σαν πνευματικο θεμα και οχι σανεθνικο, η πολιτικο και οτι λυση του θα προελθει απο την μετανοια του λαου και την προσευχη.

Για την γλωσσα
Η επομενη γενια θα φερει Γερμανους για να μας μαθουν τη γλωσσα μας και τα παιδια μας θα μας φτυνουν. Εγραφε σε επιστολη του: Αυτοι που καταργησαν τα Αρχαια παλι θα τα ξαναφερουν

Για την Αλβανια
Οι Βορειοηπειρωτες να μην φοβουνται, επειδη καποια μερα θα ελευθερωθουνε από καποια παλικαρια. Οι ελευθερωτες δεν θα καταλαβαινουν από πολιτικες και θα μπουν μεσα για να βοηθησουν. Οι πολιτικοι από τη μια θα χαρουν κι αυτοι από την άλλη είναι δεσμευμενοι και δεν μπορουν να ενεργησουν. Οι άλλες χωρες θα πουν ότι αφου εγινε, τωρα δεν μπορει να αλλαξει. Γι’ αυτό δεν πρεπει να φοβουνται οι Βορειοηπεορωτες, επειδη λειτουργουν και οι πνευματικοι νομοι. Ο πονος για την βορειο Ηπειρο είναι μεγαλος, επειδη ημασταν μια οικογενεια και μας χωρισαν. Είναι σαν να λες καποια από τα παιδια σου να χωρισουν από τα αλλα.

Ανώνυμος είπε...

το μονο πραγμα πυο μας απομενη ειναι να ελπιζουμε στα λογια του γερντα και την θελιση του θεου.Οταν ακους απο πολιτικους να επικαλουνται το εθνικο σημφερων ενοουν το σημφερων των αλλων.Διαθετουν περισσιο θρασοςκαι ψευονται σινεχως, ειναι ατολμοι λαδονονται.Οποια δηποτε ομαδα ανθρωπων επιθημη να ενοχλιση την πατριδαμας το κανη πολυ ευκολα χωρις κανενα εμποδιο (σκοπια αλβανη τουρκοι)και οι κουρδοι τωρα πολυ καλα .Ευχωμαι στον θεο να μας χαριση ενα καλο ηγετη να μας βγαλη απο τα διεξοδα που μας εχουν οδηγιση

Στέφανος είπε...

έχουν περάσει 15-20 χρόνια από τότε που ο Γέροντας είπε αυτά που είπε για την Κωνσταντινούπολη κτλ. Πότε τελικά θα πραγματοποιηθούν. Και το ρωτάω διότι ένας που ήταν αντισυνταγματάρχης το 1992 και μελλοντικά θα έμπαινε σημαιοφόρος στην πόλη σήμερα(2009) μάλλον έχει αποστρατευθεί! Γιαυτό και είμαι λίγο επιφυλακτικός σε όλες αυτές τις προφητείες...

Unknown είπε...

Για τον Στέφανο και άλλους φίλους,:
Ο Π. Παΐσιος που αύριο εορτάζουμε την μνήμη του,για κάμποσο ακόμη "ανεπίσημα", αλλά τιμητικά και έχω την αίσθηση πάνδημα, δεν αναφέρθηκε ποτέ σε ημερομηνίες, αλλά έλεγε θα ζήτε και θα τα δείτε στους περισσότερους που τον ρώταγαν. Για τον αξιωματικό των καταδρομών, που αναφέρεσαι ήταν ανθυπασπιστής το 1992. Δεν είμαι στρατιωτικός αλλά μάλλον θα υπηρετεί ακόμα λόγω του τότε χαμηλόβαθμου. Και νάχουμε πάντα κατά νού τα λόγια του Χριστού μας. "Όταν τα φύλλα της συκιάς είναι μαλακά λέτε ότι έρχεται καλοκαίρι".
Έτσι και απότην περιρέουσα ατμόσφαιρα θα καταλάβουμε ότι έρχεται ο λυτρωμός μας, ως διωκώμενου Γένους, "αγαπητού από τον Χριστό μας", όπως έλεγε και ο Γέροντας. Την ευχή του νάχουμε να ζούμε και να τα δούμε , κι αν όχι, τουλάχιστον κανείς στην κόλαση ή όλοι στον Παράδεισο!

ΕΥΓΝΩΣΙΑ ΝΙΚΟΛΑΡΟΥ είπε...

ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΗΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ , ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ ΛΟΓΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΕ....

Ανώνυμος είπε...

Με την αγαπην και το θελημα Του ΑΜΗΝ

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ.ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ!!!ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Zw kai anapnew gia ti mera pou auta pou mas anikoun tha einai ksana dika mas...Eimai apla lupimenos pou den exw tin eukairia na rwtisw ki egw proswpika kapoia pragmata ton Patera Paisio.Mou proksenoun endiaferon auta pou leei gia tous Germanous kai ti glwssa mas,ta opoia einai kai eksoxws epikaira me to paketo voitheias klp klp klp.Mou prokaloun megalo endiaferon ola auta kai posw mallon pou h eklekti tis kardias mou einai Germanida.Zoume kairous apokalupsis fainetai.....

Старец Паисий είπε...

Σχετικά με το σχόλιο του ανώνυμου φίλου στις 15/07 στις 9.12. Αναφέρω το εξής περιστατικό του οποίου ήμουν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας. Στο μοναστηράκι του Αγίου Νικολάου στην Άνω Βάθεια της Εύβοιας γινόταν παράκληση στην Παναγία μας. (ήταν Αύγουστος του 2008). Την παράκληση έκανε ένας Γερμανός Ορθόδοξος Ιερέας, 40 περίπου ετών.Μετά την παράκληση κάτσαμε κάτω από μιά τεράστια βαλανιδιά και τα λέγαμε, όπως γίνεται εκατοντάδες χρόνια στον ευλογημένο αυτόν τόπο.Μας διηγήθηκε λοιπόν ότι αφού μετεστράφη στην ορθοδοξία (από καθολικός), επισκέφθηκε το Άγιον Όρος και τον π. Παΐσιο.Μετά από κουβέντα με τον Γέροντα,του αποκάλυψε ότι το γερμανικό έθνος θα επιστρέψει πανοικεί(όλοι μαζί) στην Ορθοδοξία εν μιά νυκτί, και ότι θα είναι , οι Γερμανοί, ζηλωτές ορθόδοξοι και πατερικοί!

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ είπε...

ΑΜΗΝ ,ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ Κ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

mπήκα τυχαία σε αυτό το μπλόκ.Κατ αρχήν να συγχαρώ για όλες αυτές τις πληροφορίες για τον πατέρα Παίσιο!Είχε πει ο πατρο Κοσμάς ο Αιτωλός πως θαρθεί η ημέρα που θα ζήσει ο λύκος και το πρόβατο μαζί.Αραγε θα είναι μετά την απόκτηση της Πόλης;p.

Ανώνυμος είπε...

AMHN ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!! ΜΕ ΠΟΣΗ ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΛΗΘΗΝΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΑΚΟΜΑ!!!!!!!!!Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΗΘΗΝΟ ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΒΥΣΕΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΜΟΝΟ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΜΗΝ!

ΙΩΑΝΝΑ είπε...

ΑΜΗΝ ΘΕΕ ΜΟΥ, ΝΑ ΖΗΣΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
Ο ΠΑΤΕΡ ΠΑΙΣΙΟΣ ΗΤΑΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ.

Catherine LAMBRE είπε...

Τα οράματα το Αγιου Πατερα σημαίνουν κατ'εμε πως ο Θεός δεν μας ξεχνά. Ο ελληνικός λαός έχει διατηρήσει την αγνότητά του και την πίστη του και γίαυτό μας αγαπά ο Θεός. Τα πιστεύω αυτά πολύ περισσότερο που τα ίδια χρόνια έκανα πολά προφητικά όνειρα κι εγώ η ανάξια, πχ την παραμονή της Αγίας Ζώνης καθως δεν πήγαινα εκκλησία και μη γνωρίζοντας εορτές δεν θα πήγαινα βλέπω την Παναγιά στο ύπνο μου να μου ζητά νααγοράσω 3 τριαντάφυλλα και να τα πάω στην Αγία Ζώνη. Ετσι και κάνω και βλέπω την άλλη μέρα την εκκλησία φωταγογημένη και γεμάτη τριαντάφυλλα. Με τον ίδιο τρόπο αλλά και διαμένοντας στην Γαλλία και γνωρίζοντας -δυστυχώς -καλά την παλιά ρώσικη κοινότητα ρώσων εμιγκρέδων της περιοχής όπου κατά τυηχη είχαν μαζευτεί και όλοι οι μεγαλύτεροι ρώσοι αριστοκράτε όπως ο πρίγκιψ Ορλώφ έχω άμεση γνώση των εξής: θα έλθει το τέλος του κόσμου, τουλάχιστον της πτρίδος μας - αν δεν γίνουν τα ακόλουθα: πρέπει να έλθει βασιλεία αλλά πρέπει να ανέβει στον θρόνο βασίλισσα και όχι βασιλιάς: μία ελληνικής κωνσταντινοπολίτικης καταγωγής εκ παλαιών προσφύγων και όχι απόγονος δυτικών και σταυροφορικών δυναστειών που εξ αιτίας τους έγινε η Αγία Σοφία μας τζαμί. Ρώσοι μπορεί να μας βοηθήσουν εν πάσει περιπτώσει θα γίνει αυτή η στέψη σε ρώσικη εκκλησία ή σε σχέση με ρώσους και συγκεκριμένα ενός που έχει υποστεί πολλά από μερικούς άλους ρώσους της κοινότητας, γιός ιερωμένου. Οι άλλοι είναι κακοί και ζηλεύουν, έχουν μάγους και μάγισσες που γνωρίζουν κι αυτοί τα μελλούμενα και προσπαθούν να βλάψουν ακι να εξοντώσουν την γυναικα αυτή (τουλάχιστον ηθικά διότι είναι "πολιτισμένοι")Αυτοί και αποπροσανατολίζουν και τον ρώσικολαό που θα ακολουθήσει τελικά την γυναίκα εγκαταλείποντας τους αυτούς αν η γυναίκα δώσει το καλό παράδειγμα. Είδα Ελληνες με αρχαί ενδύματα πολέμου και με όπλα αρχαίας εποχής να μπαίνουν στην εκκλησία να προσευχηθούν κι ήταν εορτή με αρτοφόρια και αρτους με τον Σταυρό και σφραγισμένα με το Α και το Ω του Χριστού μας. Είχαν γίενι μάγια γιά να μην γίνουν αυτά. Θέλει πολύ και ακαταπόνητη προσευχή μέρα και νύχτα πολλά δάκρυα και κούραση ψυχική και σωματική και η γυναίκα έπρεπε να γεράσει έτσι μέσα στην προσευχή την μετάνοια, τον πόνο και την κακία των άλλων γί να σηκωθεί πάλι και να την ακολουθήσει οι αγνοί και καλοί. Η γυναίακα έχει ευγενική βυζαντινή καταγωγή. Ο ελληνικός λαός είναι αγνός και καλός αλλά γι αυτό έχει εμπιστοσύνη σε πολλούς δεν πρέπει, υπάρχουν πολλού κατάσκοποι και η κατάσταση είναι μπερδεμένη σήμερα θέλει μεγάλη προσοσχή κι αναμονή να πέσους μόνα τους στο σακίδιό μας σαν το ώρμο σύκο που μόνο του πέφτει από το δέντρο γιατί αν το μαζέψεις πριν την ώρα του είναι άουρο και θ'αρρωστήσεις. Από τους γάλλυς αρκετοί είναι φιλέλληνες και αγνοί οι περισσότεροι όμως κατάσκοποι και αρπαγες και ζηλόφθονοι. Ας αρκεστουμε στους λίγους λοιπον. Τα όνειρά μου δειχνουν πως μόνο με την εκκλησία τον σταυρό, την ορθοδοξια (γνωρίζοντας πως πολλοι γαλλοι ιερείς αναγνωρίζουν το ορθοδοξο πιστεύω έχοντας αλλάξει το καθολικό ωσεξής: πως το Αγιον Πνευμα εκπορεύτεται εκ του Πατρος και μας μεταβιβάζεαι διά του Υιού πραγμα που πιστεύω κατά την Βίβλο). ΟΙ εποχές αλλάζουν ας προσαρμοζόμεθα μεγάλη προσευχή και προσοκή σαν του φιδιου γιατί εχουμε να κάνουμε με δηλητηρώδεις όφεις. Προσέχτε μία αλλη ελληνίδα εκ Κωνσταντινουπόλεως επίσης εις Γαλλίαν, μεγάλη και τρανή που λέει τους Ελληνας Ρωμιούς και οχι Ελληνας: είναι κατάσκοπος και μισέλλην, την γνωρίζω καλώς, δεν έρχεται γιά καλό στηνΕλλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή ο Γέροντας είπε πως θα βάλουν πολλούς φόρους αλλά να μην ανησυχούμε γιατί δε θα προλάβουν να τους εισπράξουν?Τώρα όλα αυτά δε τα βλέπουμε μπροστά μας?Να έχουμε πίστη λοιπόν και να μη φοβόμαστε να φωνάξουμε.Ελληνες γερά θα τα καταφέρουμε!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι πολύ κάθε για κάθε όμορφο λόγο που γράφεται εδώ. Πιστεύω ότι πρέπει όσοι έχουμε αυτιά να ακούσουμε τον ερχομό των γεγονότων που αναφέρουν οι πατέρες. Καλή δύναμη σε όλους μας. Όλα θα πάνε καλά. Να μη φοβόμαστε και να κρατάμε το νου μας στο Χριστό!

Ανώνυμος είπε...

Για τον φίλο που αναφέρθηκε στον ανθυπασπιστη το 1992 θα ήθελα να του πω ότι ο π.Παίσιος δεν του λέει ότι θα ειναι σημαιοφόρος αλλά του εύχεται να είναι. Κατα λέξη το κείμενο γράφει "Άντε , εύχομαι με το καλό να είσαι σημαιοφόροςκαι στην Πόλη (Κων/πολη) , που θα μπούμε". Άρα δεν σημαίνει ότι θα είναι κιόλας.

Πιστεύω στα λόγια του π.Παίσιου. Αλλά έχω αμφιβολίες σε γραφόμενα που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια κυρίως στο ιντερνετ και του αποδίδονται, ενώ δεν τα έχει πει ποτέ.

Το κυριότερο όμως που θεωρώ ότι έχει κάνει ο π.Παίσιος είναι ότι έσωζε ψυχές. Όσο για τις προρρήσεις του το βασικότερο στοιχείο είναι ότι δίνει θάρρος και δύναμη για τα μελλούμενα. Και δεν τρομοκρατεί τον λαό όπως κάνουν πολλοί άλλοι Ιερείς αλλά και άνθρωποι σε sites και blogs, που όλη μέρα ασχολούνται με το πως να δημιουργήσουν κλίμα πανικού και μάλιστα όταν ο π.Παίσιος εναντιωνόταν σε τέτοιες μεθόδους. Ο χριστιανός δεν φοβάται και ο Ορθόδοξος Ιερέας δεν τρομοκρατεί. Δίνει κουράγιο , ελπίδα και δύναμη που πηγάζει από την πίστη στον Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα σχόλια,όλα ωραία.Ελπίζω αν πιστέυετε σ'αυτά

Unknown είπε...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ

ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ είπε...

ΝΑ ΕΧΕΤΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ Κ ΝΑ ΜΗ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ, Κ ΝΑ ΝΥΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ Η ΝΥΣΤΙΑ Κ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!

ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ είπε...

ΒΑΛΤΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΙΞΤΕ ΤΟ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΤΕ, Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ Κ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ,ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝΕ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΤΡΩΓΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΑΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΗΡΘΕ, ΗΤΑΝ ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ. ΕΙΜΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ Κ ΤΟ ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ, ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΜΗ ΜΕ ΑΦΗΝΕΤΕ ΜΟΝΗ ΜΟΥ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΕΙ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Κ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ!!!!

Θεμις είπε...

Ναι και εγω τα πιστεύω πολυ αυτα απλά οτι δεν ξεκαθαρίζει κατι ακριβώς ποια 2 νησάκια ειναι αυτα που λεει οτι θα πάρουν οι Τούρκοι θα πειράξουν και τι θα γίνει δηλαδή θα σκοτωθούν άνθρωποι εκεί;Ας μου πει κάποιος....

Γιωργος είπε...

Σημασια δεν εχει ποια θα ειναι τα Νησια η ακομα αν θα θυσιαστουν ανθρωποι, σημασια εχει να ειμαστε ενωμενοι προς τι εργο του, στους πατερες που μας προετοιμασαν ωστε να βεβαιωθουμε για αυτα, οταν σε δυσκολους καιρους που ζει το εθνος μας κ μη ξερωντας τι ειναι καλο κ τι οχι τοτε μονο η ΠΙΣΤΗ ειναι που μας βοηθα να βρουμε κ παλι το δρομο μας, πιστευω οταν θα ειμαστε ετοιμοι σαν ΕΘΝΟΣ ενωμενο μονο τοτε θα παμε μπροστα με αξιοπρεπεια κ δυναμισμο, διαβαζωντας ολα αυτα τα κειμενα εχω την πεποιθηση πως μονοι μας σε αυτο τον κοσμο δεν ειμαστε ετσι κ αλλιως απο τα πιστευω μου οχι επειδη διαβαζω αυτα κειμενα, πραγματι ομως οταν διαβαζωντας τα εχω μια περισσοτερη δυναμη κ αισιοδοξια τοτε καταλαβαινω οτι οταν ο λαος κ ανθρωποτητα επισυτεψει στον πατερα θεο μονο τοτε θα βιωσουμε την ελευθερια μας κ οχι απο των ανθρωπο που διοικη κ κυβερνη παγκοσμια μεσα απο φρικτα εγκληματα κ ματαιωδοξα σχεδια η αληθεια κρυβεταθ μεσα μας οταν το συνιδητοπιοισουμε ολοι μαζι τοτε δεν θα χρειαστουμε αλλες απαντησης. Οι απαντησης δοθηκαν για να προετοιμαστει οι ανθρωποτητα τωρα πως θα εκλαβουμε εμεις θα το ξερουμε οταν ερθει η ωρα!